KOJI JE SMISAO OHR-a I PICA? Zakonodavnim tijelima izabranima od naroda, davati naputke kakve zakone donositi. Dajte idite kućama…

Vlada Republike Srpske (RS) od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava, navodi se u izjavi veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Veleposlanici, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, ističu kako će Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno ograničiti građanski prostor za funkcionalno i neovisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini.

Nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u RS-u i predloženi novi zakon u suprotnosti su sa samim pojmom demokracije. Njima se ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju. To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u RS ističe se u priopćenju Upravnog odbora PIC-a.

Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SB) snažno podržavaju neovisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska.

Predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti je s više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa europskih integracija, zaključuje se u priopćenju. Upravni odbor PIC-a poziva zastupnike RS da glasaju protiv predloženog zakona.

I sve ovo ne bi bilo toliko licemjerno da upravo neke od članica PIC-a nemaju slične , štoviše i dramatičnije zakone kojima reguliraju rad NGO organizacija.

Evo vam test pitanje: Koja je najpoznatija NGO organizacija u SAD-u poznata po čestim kritikama politike State Departmenta?

Nabrojite nam jednu. Samo jednu,

more recommended stories