Published On: Sri, ruj 23rd, 2020

Koja tri mjesta treba izbjegavati tokom pandemije koronavirusa

Neka mjesta u vrijeme pandemije možda funkcioniraju normalno, ali to ne znači da bi tamo trebali ići, tvrdi američki imunolog i ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthonyja Faucija.

Tokom gostovanja na MSNBC-u naveo je tri lokacije na kojima se koronavirus najvjerojatnije može lako proširiti.

Fauci je rekao da je zatvaranje teretana, barova i restorana pomoglo Arizoni, New Yorku i Teksasu da uspore širenje Covida-19.

Doktor Fauci poziva se na sedmično izvješće Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje je proučavalo slučajeve Covida-19 u 11 ambulantnih zdravstvenih ustanova. Podaci pokazuju da je 7,8 posto odraslih s Covidom posjetilo teretanu u posljednje dvije sedmice, dok je 8,5 posto posjetilo bar ili kafić.

Odlazak na večeru pokazao se još riskantnijim, čak 40.9 posto oboljelih od Covida bilo je u restoranu.

– Restorani na zatvorenom u situaciji kada imate visok stupanj zaraze u zajednici te nenošenje maske predstavljaju problem, istaknuo je Fauci, a prenosi Men’s Health.

Još uvijek smo u fazi gdje učimo nove stvari o virusu i transmisiji, ali stručnjaci navode da bolja ventilacija u zatvorenim prostorima može smanjiti rizik od prijenosa virusa zrakom.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>