Published On: Ned, lis 14th, 2012

Koja je tajna nobelovaca? Puno čokolade…

IAKO je teško prihvatiti ovu teoriju bez barem malo podsmijeha, ljubitelji čokolade vrlo će rado prihvatiti ovu prilično nategnutu teoriju.

Naime, rezultati istraživanja pokazali su da postoji povezanost između konzumiranja čokolade po glavi stanovnika i broja laureata Nobelove nagrade na 10 milijuna stanovnika u 23 države.

Čokolada poboljšava funkcije mozga

Istraživanje je objavljeno u magazinu New England Journal of Medicine, a dr. Franz H. Messerli kazao je da čokolada sadrži flavonoide iz kakaa koji su jak prirodni antioksidant, a možemo ih pronaći i u zelenom čaju i crnom vinu. Naime, ovaj poznati kardiolog tvrdi da upravo oni smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju funkcije mozga kod starijih osoba.

“Uzmemo li u obzir da čokolada poboljšava kognitivne funkcije pojedinaca, a samim tim i cjelokupnog stanovništva, upitao sam se postoji li možda veza između konzumiranja kakaa u jednoj zemlji i mentalnog kapaciteta njenih stanovnika”, kazao je doktor Messerli.

Iznimni Šveđani
Njegovo istraživanje pokazalo je da je Švicarska izbila na prvo mjesto količinom konzumirane čokolade, ali i brojem nobelovaca.

U sredini su se našle SAD, Francuska i Njemačka, a Kina, Japan i Brazil su na kraju liste. Izuzetak od ovog pravila je Švedska koja bi sa 6,4 kilograma konzumirane čokolade godišnje trebala imati 14 Nobelovaca, ali ima ih dvostruko više – čak 32.

“Ili žiri u Stockholmu favorizira svoje sunarodnjake ili čokolada snažnije djeluje na Šveđane”, našalio se Messerli.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare