Published On: Sri, svi 19th, 2021

KOJA IRONIJA: Grad Zagreb organizira online norijadu, a na Jarunu mjesecima masovna partijanja; ‘Ako se može na Bandićev sprovod…’

Usprkos ministrovim ‘naredbama’, maturanti su odlučno rekli ne odgodi norijade

Maturanti u Hrvatskoj su tijekom “starog normalnog” tradicionalno imali norijadu kao proslavu zatvaranja bitnog poglavlja u njihovu mladom životu. Norijade su bile pune grljenja, emocija, pjesme, plesa, alkohola i veselih lica. Prošle godine zbog lockdowna nije bilo norijade niti u jednom hrvatskom gradu, a čini se da ne bi trebalo biti ni ove.

Nacionalni stožer civilne zaštite je produljio do 31. svibnja epidemiološku mjeru zabrane okupljanja i javnih događanja na  više od 25 ljudi na jednom mjestu koja se odnosi na cijelu državu. K tome, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je poslao školama dopis da zadnja dva dana nastave za maturante organiziraju online.

Osim toga, ministar je ravnateljima dao naputak da s roditeljima i učenicima dogovore izbjegavanje većih okupljanja, što se upravo odnosi na norijadu. Razlog za to je da tijekom održavanja državne mature bude što manji broj maturanata zaraženih koronom ili onih u samoizolaciji.

Usprkos ministrovim “naredbama”, maturanti su odlučno rekli ne odgodi norijade, piše Srednja.hr. Oni sada preko društvenih mreža samostalno organiziraju druženja na otvorenom.

Zagreb brani norijadu, a već mjesecima mladi na Jarunu partijaju bez ikakvih mjera

Isto kao lani, Grad Zagreb je odlučio organizirati svojevrsnu norijadu “na daljinu”, odnosno online.

“Grad Zagreb će i ove godine povodom Dana zagrebačkih maturanata za sve zagrebačke maturante organizirati online koncert. Koncert na kojem će nastupiti Marko Kutlić i prateći band, s gostima: Matija Cvek, Nela Đinđić i Nika Turković, održat će se 25. svibnja 2021. godine s početkom u 19 sati u I. gimnaziji, a prenosit će se uživo (stream) na portalima Jutarnjeg i Večernjeg lista”, piše u obavijesti Grada.

K tome, maturante su dodatno pozvali da im na mail adresu zgbmaturanti@gmail.com pošalju fotke iz svojih “najljepših i najsretnijih srednjoškolskih i maturantskih dana” kao i poruke koje će se isto kao prošle godine prikazivati uživo tijekom prijenosa najavljenih koncerata, piše Srednja.hr.

Potez Grada naišao je na negativne kritike dijela građana pa su mu se mnogi na društvenim mrežama i narugali. Osobito su se šalili srednjoškolci koji svakog vikenda prisustvuju na velikim tulumima na Jarunu. Inače, kako je izvještavao i Net.hr, tulumi na Jarunu iza kojih ostaje hrpa smeća održavaju se već mjesecima. Nitko od mladih se tamo ne pridržava mjera.

“Pa svaki vikend su cijelu noć svi vani na raznim mjestima po gradu i sad ovakvu sprdačinu im servirate. Djeco, družite se i zadnji dan škole vani kao i do sada! Ovo je toliko licemjerno za nepovjerovati”, komentar je jedne korisnice Facebooka ispod objave Grada.

‘Ako se može na Bandićev sprovod, može se i na norijadu’

Kako prenosi Srednja.hr, jedna je majka napisala da ima kći maturanticu i da će je poslati na spontana okupljanja u organizaciji samih maturanata.

“Ostali su bez maturalnih putovanja, maturalnih večera, a sad i bez norijade… Online koncert, da nije žalosno bilo bi smiješno”, glasi u jednom od hrpe komentara ispod objave Grada. Poziv na online norijadu nije mogao proći bez komentara koji se tiče sprovoda pokojnog Milana Bandića na koji su došle tisuće ljudi.

“Svi van za norijadu i boli vas… Ako se može na sprovod Bandića, može se i na norijadu… Nemojte da vas prave debilima”, prenosi Srednja.hr. jedan od komentara s Facebooka.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x