Srijeda, 24 travnja, 2024

KOJA DRŽAVA: Hrvate u Vitini i Mostaru upisali kao Bošnjake, popisni materijal pronađen u kontejneru

Must Read

Šest dana po završetku popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini i dalje pristižu informacije o nepravilnostima u provođenju tog procesa. Informacije su toliko bizarne da je priča o legalnosti popisa danas već passe tema. Doduše u polulegalnoj zemlji kakva je BIH posve je moguće da se ovakav nakaradan proces, posve normalno legalizira.  Kad su cijele vlade u zemlji nelegalne čemu potreba da popis bude legalan?

Jedna popisivačica iz Ljubuškog maknuta je s pozicije popisivača nakon što su građani dojavili da dotična nasumično upisuje kategoriju nacionalnost u mjestu Vitina te da je pola jedne ulice u kojoj žive Hrvati upisano kao Bošnjaci. Slične informacije pojavile su se i u Mostaru. Nekoliko građana javilo je medijima kako su se uvjerili da je jedan popisivač nekolicinu starijih ljudi prevario, i u nacionalnom smislu upisao kao Bošnjake.
U kontejneru za smeće u sarajevskom naselju Dobrinja, u Općini Novi Grad, završio popisni materijal.

Popisni materijal je snimljen u nedjelju, a novinar Anadolije se uvjerio u njegovu vjerodostojnost. Pored jedne popisnice (P-1), u smeću je završio i tzv. Kontrolnik, te upitnik za kućanstvo i stan (P-2). U materijalima se navode imena šest osoba koje su, navodno, popisivane.

Iako su popisivači trebali popisnice vratiti do 20. listopada u općinske popisne komisije kako bi iste u ponedjeljak bile prebačene u središnje obradno mjesto u Istočnom Sarajevu, neke od popisnica, ipak, nisu vraćene, što potvrđuje i slučaj iz sarajevskog naselja Dobrinja. Navedeni događaj podgrijava sumnje da bi moglo biti još takvih slučajeva.

Prema Metodologiji za pripremu, organiziranje i provođenje popisa u BiH, po završenom popisivanju na svom popisnom krugu popisivač sređuje popisnu građu, tako što sve neiskorištene obrasce i popisne obrasce na kojima je napravio grešku (poništene obrasce), koja se prema ovom uputstvu ne može ispravljati, stavlja na dno kutije za čuvanje i predaju materijala.

Na njih stavlja sve obrasce P-2 s pripadajućim popisnicama (ili bez njih, ako P-2 nema pripadajućih popisnica), složene prema redoslijedu kojim su osobe upisane u popis osoba. Tako složene obrasce P-2 slaže onim redom kojim su stanovi i domaćinstva upisivani u Kontrolnik, tj. u „Popis adresa i popisanih jedinica i pregled rezultata po kućanstvima“.

„Broj svih obrazaca (ispravno popunjenih, neupotrijebljenih i poništenih) mora odgovarati broju zaduženih obrazaca na početku Popisa“, navodi se.

Bez komentara

Ovako sređen popisni materijal (spakiran u kutiju za popisni krug) popisivač predaje svom općinskom/ gradskom instruktoru, koji je dužan pregledati materijal i, u suradnji s popisivačem, otkloniti sve eventualne propuste.

Za komentar i odgovor na pitanje koje su zakonske posljedice za bacanje popisnica, novinar agencije Anadolija obratio se direktoru Agencije za statistiku BiH (BHAS) Zdenku Milinoviću. On je, međutim, istakao kako ne može davati odgovore na takva pitanja, te da je za odnose s medijima zadužena glasnogovornica BHAS-a Mirsada Adembegović.

Adembegović, također, nije mogla dati komentar na slučaj iz naselja Dobrinja. Naglašavajući kako nema ovlast sama odgovarati, bez prethodnog kontaktiranja popisnog zavoda, Adembegović je istakla kako odgovor na sva pitanja, a u skladu sa procedurom, može dostaviti samo pismenim putem i to u roku od 24 sata.
Član projekta Popismonitor Dalio Sijah kazao je kako slične pritužbe tijekom popisa nisu zabilježili.

„Dobili smo razne pritužbe na proces provođenja popisa, ali, zaista, da je neko bacio popisnicu u kontejner nismo. Koliko sam ja upoznat, sav popisni materijal trebao je biti vraćen do jučer u popisne komisije i ispunjen i prazan, a kako bi bio skladišten u Istočnom Sarajevu“, rekao je Sijah.

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Agencije za statistiku BiH, u skladu sa planom počela je distribucija popisnog materijala sa terena u središnje obradno mjesto koje se, prema Zakonu o popisu, nalazi u Istočnom Sarajevu. Dostava i skladištenje popisnog materijala treba da se završi do 25. listopada 2013. godine.

Preliminarni rezultati

Za potrebe poslova prijema, evidentiranja i skladištenja popisnog materijala Agencija za statistiku BiH je u suradnji sa entitetskim zavodima putem javnog poziva zaposlila skladištare i operatere za preuzimanje popisnog materijala.

„Za potrebe obrade podataka bit će zaposleno ukupno 298 osoba, na razdoblje od devet do 15 mjeseci. Čuvanje popisnog materijala u popisnim komisijama lokalne samouprave, distribucija i osiguranje središnjeg obradnog mjesta, do završetka aktivnosti popisa 1. srpnja 2016. godine, povjereno je Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH“, priopćeno je.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini u BiH trajao je od 1. do 15. listopada.

U popisu su sudjelovala skoro 22.000 popisivača, 40 državnih instruktora, 203 entitetska instruktora, 30 članova kantonalnih popisnih komisija, 625 članova popisnih komisija lokalne samouprave, te 2.800 općinskih instruktora.
Zakonom o popisu predviđeno je da proračun za popis iznosi 46 milijuna KM (blizu 23 milijuna eura), u što je uključeno i 7,5 milijuna eura granta koji je odobrila Europska komisija.

Preliminarni rezultati popisa mogu se očekivati u siječnju 2014. godine.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Schmidt podsjeća na rok do kojeg vlasti trebaju donijeti rješenje za buduće imenovanje Vlade FBiH

Prema Daytonu OHR nema pravo nametati zakone niti se miješati u ustavna pitanja. Ima sve ovlasti tek kod Aneksa...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x