Published On: Uto, lis 30th, 2018

KOHORST: Podupiremo koncept tri konstitutivna naroda u BiH

Podupiremo koncept tri konstitutivna naroda, a BiH treba provesti reforme izbornog zakona, vodeći računa o Daytonskom sporazumu i Ustavu, i nedavnim sudskim slučajevima koji tumače zakone, poručio je američki veleposlanik u Zagrebu Robert Kohorst u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

– Razumijem poziciju i Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mislim da Hrvatska pokušava zaštititi hrvatski narod u statusu jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Nažalost, koliko sam razumio, ustavni zakoni su pisani tako da možete imati izborne rezultate koji nekome ne odgovaraju. Pitanje je li to u duhu zakona, na to ne mogu dati odgovor.

Podupiremo koncept tri konstitutivna naroda, a BiH treba provesti reforme izbornog zakona, vodeći računa o Daytonskom sporazumu i Ustavu, i nedavnim sudskim slučajevima koji tumače zakone – istaknuo je Kohorst.

Ne skriva zabrinutost za stabilnost u BiH.

– Vrlo smo zabrinuti za stabilnost u BiH. Željeli bismo da sve tri strane sjednu i postignu dogovor koji zadovoljava potrebe svake od njih. To je vrlo teško, ali nema lakih rješenja. Svaki od tri konstitutivna naroda mora biti spreman na kompromise, u interesu BiH. Amerika to želi ohrabriti, da svi gledaju što je najbolje za BiH, ne samo za svoj vlastiti narod, ostajući pri tom vjerni konceptu tri konstitutivna naroda – upozorio je.

Dodao je kako BiH mora živjeti sa Daytonskim sporazumom dok ne bude revidiran.

-Zemlja mora živjeti s tim sistemom dok ne bude revidiran. Ono što nastojimo potaknuti je da postignu kompromis i reviziju koja će zadovoljiti potrebe svih strana – podsjetio je.

Ulazak BiH u NATO vidi kao težak i dug put.

-Partnerstvo BiH u NATO-u će biti dug i težak proces upravo zbog toga, jer ljudi u Republici Srpskoj nisu za pridruživanje. Ali mislim da možemo i to nadići i da možemo uvjeriti vlast u BiH, sva tri konstitutivna naroda, da je ulazak u NATO u njihovom interesu – ocijenio je.

Osvrnuo se i na strateške interese SAD-a u jugoistočnoj Europi.

– Prvi cilj SAD-a na Balkanu je – stabilnost. Ništa se dobro neće dogoditi bude li sukoba, svađa, ako se ne zna kako je izabrana vlast… Zato želimo vidjeti Kosovo, Makedoniju, BiH s rješenjima koja imaju smisla. Nije na vladi SAD-a da im kaže kako što im je činiti, naš je zadatak pružati im potporu na putu prema dogovorima koji će biti zadovoljavajući za sve…  – zaključio je američki veleposlanik u Zagrebu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare