Published On: Thu, Feb 9th, 2017

KOGA PREDSTAVLJA? Wigemark: BiH ne trebaju rasprave o promjeni Ustava i Izbornog zakona

Šef izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark pozvao je političare u toj zemlji da se prestanu baviti temama poput promjene Ustava i unutarnje reorganizacije države.

Ocijenio je kako takve rasprave samo odvlače pažnju s gospodarskih i socijalnih reformi, koje su u ovom trenutku od ključnog značaja za stabilnost zemlje i njen napredak na putu ka EU-u.

“Svjedoci smo da se spominju neka ustavnopravna pitanja, promjene Izbornog zakona, federalizacija i drugo, a ona u ovom trenutku skreću pažnju s najvažnije stvari, odnosno ekonomije, gdje građani najviše žele vidjeti napredak”, kazao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci, prenosi Aljazeera Balkans.

Ta je njegova izjava komentar obnovljenih rasprava unutar Bosne i Hercegovine o preustroju zemlje, uključujući mogućnost uspostave entiteta s hrvatskom većinom, na čemu ponovno inzistira Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine.

Wigemark je kazao kako će pitanje ustavnih reformi jednog dana biti na dnevnom redu, no da je sada riječ o bespotrebnom trošenju energije na pitanja o kojima nema ni osnovne suglasnosti.

‘Politička nestabilnost tjera investitore’

“Iskreno, ne znam zašto se ta pitanja sada otvaraju”, rekao je švedski diplomat.

Poručio je kako je sada iznimno važno da vlasti entiteta i države nastave blisko surađivati u provedbi plana gospodarskih reformi, utvrđenog krajem 2015. godine.

Za proteklih godinu i pol, kako je ustvrdio, realizirana je polovica planiranog i sada je važno zadržati dosegnuti ritam kako bi se vidjeli prvi rezultati, a njih će, uvjeren je Wigemark, uskoro biti.

Kazao je kako svi dostupni pokazatelji govore o poboljšanju, a jedino manjka očekivani priljev investicija iz inozemstva.

Prema ocjeni šefa izaslanstva EU-a, to je, prije svega, rezultat političke nestabilnosti u zemlji, jer takvo okruženje jednostavno tjera investitore.

Podsjetimo, bez izmjena izbornog zakona u ovoj godini, po presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, nakon izbora 2018. neće moći biti formirana vlast u Federaciji BiH, a onda ni u BiH. Podsjetimo, kako je i Vanjskoplitički odbor Europskog parlamenta nedavno prihvatio prijedlog Rezolucije Europskog parlamenta o nužnosti institucionalnih reformi, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

“BiH neće biti uspješan kandidat za članstvo u EU-u  dok se ne uspostave odgovarajući institucionalni uvjeti”, kaže se u prihvaćenom tekstu Rezolucije i poziva “sve političke čelnike da rade na uvođenju potrebnih promjena, uključujući reformu izbornog zakona i uzimajući u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, uključujući načelo federalizma, decentralizacije i legitimne zastupljenosti”, kaže se u prijedlogu Rezolucije Europskog parlamenta.

Nameće se pitanje zastupa li specijalni predstavnik EU u BiH europsku politiku prema Bosni i Hercegovini ili politiku SDA/HMS/