Published On: Sun, Aug 20th, 2017

KOGA ČARŠIJA NAJVIŠE VOLI: Ovih 10 tvrtki najviše podiže nivo džabalebarenja u Sarajevu

Život na tuđoj grbači je divan. Kroz sustav PDV-a u BIH, u Sarajevu se godinama stvaraju milijunaši dok ostatak zemlje iseljava trbuhom za kruhom. Svake godine Tuzlaci recimo, uplate oko 50 milijuna maraka čistog poklona Sarajevu. Svi kantoni preko 100 milijuna. Taj se novac ponovno izroji u Sarajevu, te se eksponencijalno povećava iz obračuna u obračun. I sve to tako zakonski stoji, premda Ustav BIH zabranjuje nejednakost građana u oporezivanju. OHR još uvijek nije srušio zakon. Možda imaju procent od harača?

Deset tvrtki iz Bosne i Hercegovine uplatilo je ukupno 388 milijuna KM poreza na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci 2017. godine. To su ujedno i tvrtke koje su u prvoj polovici 2017. godine izvršile najveće uplate PDV-a u BiH.

Pored najvećih uplata po osnovu PDV-a, radi se o tvrtkama koje su svoje poslovanje čitav niz godina temljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti neizravnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreznim obveznicima, priopćeno je iz UNO BIH.

Ovo je deset tvrtki s naviše uplaćenog poreza na dodanu vrijednost u prvoj polovici 2017. godine:

– BH Telecom d.d. Sarajevo
– JP Elektroprivreda BiH d.d.
– TELEKOMUNIKACIJE REPUBLIKE SRPSKE a.д.
– FABRIKA DUHANA SARAJEVO d.d. Sarajevo
– ELEKTROPRIVREDA HRVATSKE ZAJEDNICE HERCEG-BOSNE
– BINGO d.o.o. Tuzla
– JAVNO PODUZEĆE HRVATSKE TELEKOMUNIKACIJE d.d.
– OPTIMA GRUPA d.о.о. Banja Luka Бања Лука
– Мјешовити холдинг ЕРС-МП а.д.Требиње-ЗП РиТЕ УГЉЕВИК а.д. Угљевик
– RMU BANOVIĆI d.d. Banovići

Za sve ovakve porezne obveznike u BiH Uprava za neizravno oporezivanje će u narednom razdoblju uvesti tzv. „Horizontalni monitoring“, točnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i suradnji UNO s poreznim obveznicima.

Horizontalni monitoring ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i utjecati na ispunjavanje obveza poreznih obveznika.

– Kao što svakog mjeseca na web stranici UNO objavljujemo tzv. „Crnu list“ na kojoj se nalaze svi dužnici po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina, tako će UNO u narednom razdoblju formirati i tzv „Bijelu listu“ („White list“), onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom razdoblju da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti neizravnih poreza. Inače, to je slučaj u mnogim modernim poreznim upravama u zemljama članicama Europske unije, tako da će i UNO slijediti ovaj primjer. Obveznici objavljeni na „Bijeloj list“ UNO sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih
poslovnih transakcija, navode iz UNO.

UNO donosi pregled po pet obveznika iz svakog regionalnog centra UNO koji su u prvoj polovici 2017. godine izvršili naveće upalet poreza da dodanu vrijednost u BiH (ukupno su uplatili 492 milijuna KM):

Regionalni centar BANJA LUKA

– TELEKOMUNIKACIJE REPUBLIKE SRPSKE a.д. Бања Лука
– OPTIMA GRUPA d.о.о. Banja Luka
– Рафинерија нафте Брод а.д. Брод Брод
– Mješoviti holding ERS-MP a.д. Требиње –ZP Elektrokrajina
– ЕЛЕКТРОПРЕНОС-ЕЛЕКТРОПРИЈЕНОС БиХ

Regionalni centar MOSTAR

– ELEKTROPRIVREDA HRVATSKE ZAJEDNICE HERCEG-BOSNE
– JAVNO PODUZEĆE HRVATSKE TELEKOMUNIKACIJE
– Мјешовити Холдинг ЕРС, МП а.д. Требиње
– HERCEGBOSANSKE ŠUME d.o.o. šumsko gospodarsko društvo Kupres
– ATACO-TRGOVINA I ZASTUPANJA d.o.o.

Regionalni centar SARAJEVO

– BH Telecom d.d. Sarajevo
– JP Elektroprivreda BiH d.d.
– FABRIKA DUHANA SARAJEVO d.d.
– KONZUM d.o.o. Sarajevo
– FIS d.o.o. Vitez

Regionalni centar TUZLA

– BINGO d.o.o. Tuzla
– Мјешовити холдинг ЕРС-МП а.д.Требиње-ЗП РиТЕ УГЉЕВИК
– RMU BANOVIĆI d.d. Banovići
– Мјешовити холдинг “ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Републике Српске”,
– JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo, Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja Đurđevik

Pored svih ostalih, upravo svi spomenuti obveznici dali su značajan doprinos u prikupljanju prihoda od neizravnih poreza. Tako je UNO u sedam mjeseci 2017. godine prikupila rekordnih 3 milijarde i 909 milijuna KM što je za 255 milijuna KM ili 6,99% više u odnosu na isto razdoblje  2016. godine, priopćeno je iz UNO BIH. /HMS/