Published On: Thu, Dec 18th, 2014

Kod Mostara masovna grobnica žrtava svih nacionalnosti

Pretpostavlja se da se u blizini Mostara, na lokaciji Radiče, nalazi masovna grobnica, potvrdio je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić za N1.

Vjeruje se da se u njoj nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava svih nacionalnosti iz proteklog rata. Radi se o vrlo opsežnoj potrazi koja se odnosi na veliki broj ratnih zločina počinjenih tijekom 1993. i 1994. godine.

“Postoje određene informacije o jami na lokalitetu Radiče u blizini Mostara za koju postoji informacija da se tu nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava s područja Hercegovine, među kojima je najveći broj žrtava srpske nacionalnosti s područja Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH poduzima određene aktivnosti vezano za početak ekshumacije na toj jami. Problem je u tome što je jama zatrpana, betonirana, a to područje je i minirano, pa će biti potrebna velika sredstva i angažman mnogih institucija u BiH kako bi se tu izvršila ekshumacija i utvrdio broj posmrtnih ostataka koji se tu nalaze i identificirale žrtve jer postoje pretpostavke da se na tom lokalitetu nalazi veći broj posmrtnih ostataka.

Svakako ćemo u narednom razdoblju poduzeti aktivnosti prema institucijama u BiH da se pokrene ta ekshumacija, a imamo i značajnu suradnju s pravosuđem, odnosno Tužiteljstvom za ratne zločine Republike Srbije oko nekih podataka, tako da će se na tom lokalitetu u budućnosti raditi”, kazao je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.