Published On: Pet, velj 1st, 2013

KOD HADŽIĆA OPET ŠKRIPI: Autoceste Federacije BiH stišću višemilijunske tužbe

U razmaku od samo dvadesetak dana Javnu tvrtka Autoceste Federacije BiH ”zaradila” je dvije tužbe stranih građevinskih tvrtki, piše tjednik Slobodna Bosna navodeći kako su veliki izgledi da obje tužbe budu izgubljene i da federalno poduzeće podnositeljima tužbi nadoknadi štetu koja se mjeri miljunima eura.
Tjednik navodi kako je austrijska građevinska tvrtka Strabag već formulirala odštetni zahtjev na 2,5 milijuna eura, dok će odštetni zahtjev talijanskog konzorcija Pizzaroti&C.S.p.A i Salini S.p.A. biti neusporedivo veći.
I austrijski i talijanski građevinari tvrde da su grubo izigrani na međunarodnom tenderu za izgradnju dionica autoceste 5C: austrijski Strabag, iako je pobijedio na tenderu, izgubio je posao vrijedan blizu 25 milijuna eura, dok je talijanski konzorcij, pobjednik na tenderu za izgradnju dionice Vlakovo-Lepenica, ostao bez posla vrijednog 152 milijuna eura.
Slobodna Bosna podsjeća kako je prije godinu dana austrijska građevinska tvrtka proglašena pobjednikom na međunarodnom tenderu za izgradnju mosta preko Save kod Svilaja, koji je sastavni dio međunarodnog cestovnog koridora 5C. Ranije je dogovoreno da izgradnju ovog mosta zajednički financiraju BiH i Hrvatska u omjeru 50:50 posto, a na međunarodnom tenderu uvjerljivo najnižu cijenu za izgradnju mosta, oko 25 milijuna eura uključujući i PDV, istaknuo je Strabag, s kojim je potpisan ugovor u veljačio 2012. godine.
Poslodavci, Hrvatska i BiH, ugovorom su se obvezali da će u roku od 180 dana nakon potpisanog ugovora riješiti proceduralne probleme i uvesti Strabag u posao.
To se međutim nije dogodilo: ugovoreni rok je istekao još u rujnu prošle godine, a ni do danas nije precizno utvrđeno tko je odgovoran za višemjesečno kašnjenje i raskid ugovora sa Strabagom.
Sarajevski tjednik navodi kako je Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, nedavno na sjednici Vijeća ministara BiH priznao probijanje ugovorenog roka, no ustvrdio je da je BiH blagovremeno ispoštovala svoj dio preuzetih obveza i da je za probijanje roka usključivo odgovorna Hrvatska.
No, Hadžićevo poricanje vlastite odgovornosti u ovoj aferi u dubokom je neskladu s odlukom Vijeća ministara BiH „o pokretanju postupka pred nadležnim institucijama BiH za utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji nisu uradili svoj dio posla“.
-Ako je BiH u predviđenom roku uradila svoj dio posla, kako je ustvrdio ministar Hadžić, zašto je onda zatražena istraga protiv onih „koji nisu uradili svoj dio posla“?!, pita se tjednik Slobodna Bosna.
(Dnevnik.ba)