Published On: Pet, pro 25th, 2020

GRABOVICE SE NE SJEĆAJU: „Koalicija za Mostar 2020“ oglasila se oko brojanja glasova. I nisu mogli bez spominjanja UZP-a

„Koalicija za Mostar 2020“, koju čine SDA, SBB, DF, S BiH i BPS, danas se oglasila priopćenjem za javnost nakon što su iz Tužiteljstva HNŽ-a potvrdili da su formirali predmet u vezi izbornih prijevara u Mostaru i na osnovi kaznene prijave HNS-a:

„Koalicija za Mostar 2020“ je neugodno iznenađena brzinom reakcije Županijskog tužiteljstva u Mostaru, nakon prijave jedne nevladine organizacije o navodnim izbornim prijevarama tijekom lokalnih izbora u Mostaru.

Ovakva brzina reakcije Tužiteljstva je u najmanju ruku čudna, znamo li da se brojne, vrlo ozbiljne prijave, s vrlo kredibilnim dokazima, i dalje mjesecima, pa čak i godinama „kisele“ u ladicama Tužiteljstva.

Svakako podržavamo ideju da se izbori provedu u fer i demokratskoj atmosferi, ali isto tako očekujemo i od nadležnog Tužiteljstva i ostalih istražnih organa da se ponašaju u skladu sa zakonom definiranim procedurama, te da ne donose zaključke prije nego što cijela stvar bude na pravi način dokumentirana i objavljena.

Cilj ovakvih prijava nije da se razotkriju navodne neregularnosti, već je to potpuno otvoreni pokušaj pritiska, kako na građane i regularne političke subjekte u Mostaru, tako i na pravosudni sustav, pa i na Središnje izborno povjerenstvo BiH.

One koji su iz nevladine organizacije HNS BiH uputili ovakvu prijavu želimo podsjetiti da istu ažurnost nisu pokazali kada su u pitanju brojni slučajevi negiranja presuda domaćih i međunarodnih sudova u predmetima dokazanih ratnih zločina ili udruženog zločinačkog pothvata, koji je uostalom i proveden najviše na prostorima Mostara.

Zato gospodu iz HNS-a BiH pitamo: Što je sporno u tome da ljudi, koji su silom otjerani i etnički očišćeni iz svojih domova, da se vrate na svoje prijeratne adrese, naravno ako to žele jer im to zakon omogućuje? Uostalom, i statistika dovoljno govori sama za sebe: čak preko 500 Bošnjaka je manje na južnim prostorima Mostara u odnosu na popis iz 1991. godine, dok je u isto vrijeme broj građana hrvatske nacionalnosti uvećan za skoro 3000 u odnosu na prijeratni popis stanovništva. Ako bilo tko želi govoriti o nekakvom bilo kakvom „inženjeringu“, onda bi se u ovom slučaju samo moglo govoriti o inženjeringu etničkog čišćenja, koje na svu sreću ipak nije do kraja uspjelo. „Crtači“ etničkih karata su se ipak preračunali.

Nakon svega, jasno je da se radi o političkoj igri, a ne predmetu od interesa za pravosuđe, koji je lansiran sa željom da se opravdaju vlastiti loši izborni rezultati, te zato optuže „neki krugovi“, što sve zajedno neodoljivo podsjeća na loše teorije zavjere”, priopćili su. /HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>