Published On: Tue, Oct 27th, 2015

Koalicija SDA i SBB-a znači Komšićev politički kraj

Koalicija SDA i SBB ideološki je prirodnija koalicija, jer ima sličan politički svjetonazor. To je prirodniji politički savez u odnosu na onaj s DF-om, koji se želio deklarirati kao ljevičarska stranka, no prema mojoj procjeni, ova politička opcija nema znanja o tome što je to moderna ljevica i moderna socijaldemokracija, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Pejo Gašparević.

– Novouspostavljena koalicija će se usredotočiti na uspostavu Vlade FBiH, ali bez dosadašnjeg koalicijskog partnera DF-a. To je za FBiH glavna politička novost ove koalicije. Međutim, treba reći i da ovaj koalicijski sporazum ima ambicije prekompozicije vlasti na svim razinama. Očito je da su autori ove koalicije svjesni da se ona mora prvo uspostaviti na federalnoj razini, vidjeti efekte rješavanja tog problema, da bi se onda pristupilo prekompoziciji na državnoj razini, koja može značiti svašta, a i ništa. Tu su moguće političke zamke, ali je moguće i da se zbog potrebe stabilnosti BiH i taj problem riješi. Mislim da je koalicija SDA i SBB ideološki prirodnija koalicija, jer ima sličan politički svjetonazor. To je prirodniji politički savez u odnosu na onaj sa DF-om, koji se želio deklarirati kao ljevičarska stranka, no prema mojoj procjeni, ova politička opcija nema znanja o tome što je to moderna ljevica i moderna socijaldemokracija. DF se na momente ponašao obezglavljeno i politički nezrelo, što je generiralo političku konfuziju i stvaralo nove konflikte, kaže Gašparević.

– Osim toga, lider DF-a Željko Komšić nikada u osam godina, koliko je bio u Predsjedništvu BiH kao hrvatski član, ali bez potpore hrvatskog biračkog tijela, nije imao političko samopouzdanje, vjerojatno znajući da sudjeluje u igri koja je dio problema, a ne dio rješenja BiH. Čini se da su oni koji su ga nagovorili, misleći na međunarodnu zajednicu i domaće aktere, da se uhvati delikatnog posla ulaska u Predsjedništvo BiH većinskim bošnjačkim glasovima, ti isti ga sada odgovaraju od toga, odnosno da ga pozadinski miču s političke scene, jer se vidi da generira političku krizu, navodi Gašparević.

– Ključno je to kako će se riješiti problem na relaciji Savez za promjene, odnosno Mladena Ivanića, i SNSD-a Milorada Dodika koji je predsjednik RS-a. Oni za sada imaju nepomirljivu personalnu konfliknosti, ali i konfliktnost dva politička bloka. Moguće je da i između njih nastane jedna vrsta pacifikacije, kako se to dogodilo između Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, koji su bili politički protivnici sa osobnim animozitetima. Dakle, moguće je da dođe do pomirbe i u RS-u, što bi olakšalo prekompoziciju vlasti na državnoj razini. Međutim, ne dođe li do tog pomirenja, onda je nepoznanica kako će se ponašati Savez za promjene, odnosno Ivanić, hoće li se on suglasiti da se s državne razine miču kadrovi DF-a ili ne. Moja procjena je da je Ivanić prepametan i preiskusan političar i on će tu znati pronaći mjeru. Ona možda neće biti nagla, ali vjerujem da će se složiti s time da DF izađe iz vlasti na državnoj razini, radi viših državnih ciljeva, ali i regionalnih i geopolitičkih. Zaista nam je potrebna stabilnost zbog nadirućeg migrantskog problema koji će sigurno zakačiti i BiH, a za što smatram ne postoji politička spremnost, naglasio je Gašparević. On vjeruje da koalicija između Izetbegovića i Radončića znači i politički kraj Komšića, točnije njegove političke karijere kakvu smo do sada poznavali.

– Ona može biti oživljena, ali to će biti sasvim drugi kontekst i okolnosti, no ja mu ne dajem velike šanse, rekao je Gašparević.

Na upit što bi za BiH značio ulazak SNSD-a na državnu razinu, kaže kako je Dodik nedavno, svjesno ili omaškom, rekao da nema ambicija ulaziti u vlast na državnoj razini. Međutim, ta izjava, smatra Gašparević, može biti taktičke naravi da bi se opipao puls, vidjelo kako se reagira. No, nema vidljivih reakcija na tu izjavu. Isto tako, dodaje, moguće je da se o njoj raspravlja u zatvorenim krugovima.

– Smatram da bi ulazak SNSD-a u vlast na državnoj razini u ovoj situaciji bio novi rizik, jer bi to značilo potiskivanje Ivanića i Saveza za promjene, na što Ivanić, s obzirom na svoje iskustvo, profil i zavidne političke reference, neće pristati, kaže Gašparević.

Kada se govori o koaliciji SDA i SBB-a, bilo je i određenih primjedbi, koje su se između ostalog odnosile na nacionalnu homogenizciju, točnije na to da će ovaj proces izazvati nove tenzije, no on kaže kako ne razmišlja o koaliciji na takav način, niti izvodi takav zaključak.

– Svoj stav temeljim na tome da je koalicija Izetbegović – Radončić stvorena na mig međunarodnih struktura, dakle postoji i njihov interes, a on je prema mojoj interpretaciji stabilnost i sigurnost BiH. Osim toga, koalicija ima podršku Islamske zajednice u BiH, što je jako važan momenat u razmatranju njene perspektive. Teško da će bilo tko iz bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog nacionalnog korpusa moći računati na veliki politički uspjeh bez podrške Islamske zajednice, Srpske pravoslavne crkve ili Katoličke crkve. Dakle, mora postojati neka vrsta srdačnosti između političkih i vjerskih struktura, kako bi se stabilnost u BiH razvijala u pozitivnom smjeru, smatra Gašparević.

Na upit može li dogovor SDA i SBB-a u neku ruku utjecati i na ujedinjenje ljevice u BiH, Gašparević kaže kako je sadašnja situacija dovela stranke koje se žele deklarirati kao ljevičarske u poziciju da se mogu osjećati politički komforno.

– One nisu ili uskoro neće biti nigdje u vlasti, što ih dovodi u poziciju da svoju političku energiju usmjere na profiliranje ljevice u BiH. To je ogromna priika da se ljevica u BiH profilira na moderan način. BiH je potrebna jaka i stabilna ljevičarska politička opcija. No, po mom mišljenju, tu će morati doći do velikih preadaptacija. Sadašnji ljevičarski politički spektar u BiH u velikoj mjeri na ovaj ili onaj način još robuje titoizmu, boljševizmu, koji je politički poražen. Time se ne može napraviti nikakav politički prodor. Ljevica u BiH ima problem što se nije dovoljno emancipirala od taloga te prošlosti, rekao je Gašparević.

Dnevnik.ba