Published On: Fri, Oct 2nd, 2015

Koalicija poziva Moskvu da prekine zračne udare u Siriji, Moskva najavljuje višemjesečne napade


 
Turska i njezini partneri u koaliciji predvođenoj SAD-om u borbi protiv sunitskih ekstremista Islamske države (IS) pozvali su u petak Rusiju da prekine napade na sirijsku oporbu i svoje operacije usmjeri na islamske militante, izrazivši “duboku zabrinutost” zbog zračnih udara koje provodi Moskva.
U zajedničkoj izjavi koju podržavaju SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i arapske zemlje Perzijskog zaljeva, Turska navodi da akcije Rusije predstavljaju “daljnju eskalaciju” sukoba te će samo još više ojačati ekstremizam.
“Izražavamo duboku zabrinutost prema sve većoj ruskoj nazočnosti u Siriji, a posebice smo zabrinuti zbog napada ruskog ratnog zrakoplovstva na Hamu, Homs i Idlib koji su urodili civilnim žrtvama i nisu bili usmjereni na Islamsku državu”, stoji u priopćenju.
Rusija, međutim, ne pokazuje namjeru odustati od svog plana pa je u petak predsjednik Povjerenstva za vanjske poslove Dume Aleksej Pučkov izjavio da će ruski zračni udari u Siriji potrajati “tri do četiri mjeseca”.
“Uvijek postoji rizik da zaglavite, ali Moskva razmišlja o tri, četiri mjeseca vojnih operacija”, kazao je Pučkov.
Na upit hoće li se zračni udari pojačati, odgovorio je: “apsolutno”.
U ruskim zračnim napadima u četvrtak na Idlib, pokrajinu na sjeverozapadu Sirije, poginulo je najmanje pet civila, među kojima dvoje djece, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).
U okrugu Jabalu al-Zawiyi, u istoj pokrajini pod kontrolom ogranka Al Kaide, poginula su četiri civila, među kojima žena i dijete, a troje civila je poginulo u bombardiranju mjesta Habite.
Prema OSDH-u, u ruskim je napadima u srijedu poginulo 28 ljudi. Sirijska oporba optužuje Moskvu za smrt 36 ljudi, no ruski predsjednik Vladimir Putin je kratko izjavio da je očekivao “rat informacijama”.
Iako Rusija tvrdi da su njezine akcije usmjerene na radikalni IS, ta skupina nije prisutna na području pokrajine Idlib.
SAD i saveznici tvrde da Rusija naprosto priskače u pomoć Bašaru al-Asadu.
H