Published On: Sri, pro 26th, 2012

Koalicija "1. mart" : Srušit ćemo aparthejd u RS

Koalicija “Prvi mart” oštro osuđuje nastavak policijskog terora nad nesrbima u Republici Srpskoj koji se može usporediti jedino sa aparthejdom, političkom represijom bjelačke manjine nad crnom većinom u Južnoafričkoj Republici.
Službenici Policijske stanice u Srebrenici sinoć su u kasnim večernjim satima na bili na kućnoj adresi našeg aktiviste N.K i njega i njegovu porodicu podvrgnuli policijskom ispitivanju o tome gdje se nalazi drugi aktivista „Prvog marta“ koji trenutno boravi u inozemstvu, kada će se vratiti, dok je jedan od dvojice policajaca u patroli prijetio i raspisivanjem policijske potjernice za našim aktivistom R.B.
Koalicija „Prvi mart“ poručuje svima – od tužitelja do policajaca koji izvršavaju nezakonita naređenja – koji učestvuju u policijskom progonu nesrba u RS da će se morati suočiti sa pravnim posljedicama, odnosno krivičnim prijavama zbog politički motiviranog progona. Istovremeno, pozivamo sve druge građane koji se suočavaju sa sličnim problemima da nas o tome obavijeste, a „Prvi mart“ će poduzeti sve mjere da im osigura besplatnu pravnu pomoć, savjet ili zastupanje.
Ne postoji bolji dokaz od ponašanja MUP-a RS da je ono što RS nudi nesrbima upravo status podjarmljene i obespravljene manjine. Aparthejd nije mogao preživjeti nigdje, pa će biti srušen i u RS-u.
Smatramo da ovakvi postupci Policijske stanice u Srebrenici, odnosno Okružnog tužilaštva u Bijeljini i predstavljaju direktan nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum, odnosno njegov Aneks 7 te na Ustav i zakone BiH koji slobodu kretanja i izbora prebivališta tretiraju fundamentalna i nenarušiva prava i sloboda. Stoga, pozivamo i OHR, Delegaciju Evropske komisije i Ured Specijalnog predstavnika EU da reagiraju u skladu sa svojim ovlastima i zaštite vladavinu prava i jednakost svih pred zakonom u RS.