Published On: Pet, pro 21st, 2012

KO ĆE KOME NEGO SVOJ SVOME Turska tvrtka dobila najvrijedniji posao na koridoru 5C

Turska kompanija Cengiz Insaat gradit će još 10,10 kilometara autoceste u našoj zemlji, i to na dionici Vlakovo – Lepenica, čime su preuzeli čitav posao izgradnje 20 kilometara duge dionice Vlakovo – Tarčin, koja je već u izgradnji i treba biti puštena u funkciju do jeseni 2014. godine.
Ugovor o izgradnji nove dionice, vrijedan nešto više od 350 milijuna KM danas su u zgradi Vlade FBiH potpisali direktor JP Autoceste FBiH i generalni direktor kompanije Cengiz Insaat, Kemal Unluer.
Rok za izgradnju je 20 mjeseci, a posebno je pozitivno to, kako je istaknuo direktor Karić, što će na ovom poslu biti angažirano i sedam bh.. tvrtka kao partner turskom Cengiz. Na taj način je za domaće firme osiguran posao od 200 milijuna KM. U tom smislu je danas potpisan i Sporazum o partnerstvu između Cengiz i bh.. kompanija Hidrogradnja Sarajevo, Hering Široki Brijeg, Deling Tuzla, Euroasfalt Sarajevo, A3 Široki Brijeg, Butmir Sarajevo i HP Investing Mostar.
Ovo je do sada najveća vrijednost ugovora za izgradnju autoceste na Koridoru 5C i najveća vrijednost izgradnje koja je ugovorena s domaćim tvrtkama na Koridoru.
Direktor Karić je istakao da potpisom ovog ugovora Autoceste trenutno imaju 472 milijuna eura ugovorenih radova, odnosno 36 km autoceste u izgradnji, na sedam gradilišta. Za preostala dva tendera (tunel Vijenac, druga faza, i dionica Svilaj – Odžak) potrebno je još oko 90 milijuna eura. Autoceste su u procesu osiguranja nedostajućih 307 milijuna eura potrebnih za završetak započetih radova kako bi 2014. godine imali izgrađenih 100 km autoceste.
“Do jeseni 2014. bismo trebali imati 80 km izgrađene autoceste od Tarčina do Zenice. Ovo je velika stvar i šansa da domaće tvrtke uposle veliki broj ljudi ali i vrate ugled bh.. Graditeljstvu”, rekao je Karić, a onda nastavio: “Dosta se spekuliše o tome da smo mi naslijedili ove poslove od prethodne uprave poduzeća. Međutim, ja ću vam reći, točno je da smo mi zatekli 255 milijuna eura odobrenih sredstava, od čega je prethodna uprava realizirala samo 10 milijuna eura. Već sada imamo 217 milijuna eura više ugovorenih radova i već sad smo od slovenskih kompanija naplatili više penala nego što su oni realizirali u svom mandatu. Mi smo naplatili 11,6 milijuna eura od tvrtki koje su oni angažirali zbog loše obavljenog posla “.
Direktor Unluer je istaknuo kako je njegova tvrtka već završila 15 posto radova na dionici Vlakovo – Tarčin, što se, kazao je, može smatrati uspjehom s obzirom na datum početka radova, ali i činjenicu da su u kratkom vremenu završene i sve pripreme za te radove . Izrazio je zahvalnost na povjerenju koje im je ukazano, te zadovoljstvo što su im bh.. tvrtke partneri na ovom poslu.
Premijer Federacije Nermin Nikšić je istaknuo kako je 200 milijuna KM više nego što bh.. građevinari ostvare prometa u godini, dodavši kako će samo na ovoj dionici raditi 3.000 ljudi.
Ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić je kazao kako će i radovi na Sarajevskoj zaobilaznici biti završeni do jeseni 2014. godine, istaknuvši da tvrtka Strabag na Lotu 1 i 2 treba još postaviti završni sloj asfalta, dok će izvođač radova na Lotu 3 biti izabran za 2-3 mjeseca.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare