Published On: Fri, Sep 15th, 2017

Knjiga o Armenskom genocidu nominirana za Daytonsku književnu nagradu za promicanje mira

DAYTON – Knjiga književnice Anahid MacKeen: “Stogodišnji hod: Armenska odiseja”, finalist je prestižne Daytonske književne nagrade za koja propagira narativ mira u književnosti.

MacKeen je jedna od 12 autora koja je ušla u uži krug za nagradu koja prepoznaje utjecaj i snagu književnosti u promicanju vrijednosti mira i pomirenja.

Inspirirana daytonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine koji je okončao rat u BiH, Dayton Literary Peace Prize jedina je međunarodna književna nagrada za mir u Sjedinjenim Državama.

Nagrada slavi moć književnosti u promicanju mira, pravde i globalnog razumijevanja. Ovogodišnji pobjednici će biti proglašeni na svečanosti u Daytonu 5. studenog.
“U doba velike sigurnosne krize u svijetu, ovogodišnji finalisti u svojim djelima otkrivaju kako smo došli do ove užarene i sulude točke i pružaju snažne lekcije o tome kako možemo izliječiti, pomiriti i izgraditi bolji svijet”, rekao je Sharon Rab, supredsjedatelj Daytonske književne nagrade za mir.

“Sada, više nego ikada, moramo uzdizati autore koji se usuđuju istraživati utjecaj rata, egzila, rasizma i ekonomske nejednakosti i, što je još važnije, nastojati ponuditi nadu u ovim burnim vremenima”.

“Stogodišnji hod” hrabra je priča o djedu MacKeenove, Stepanu Miskjianu, jednom od rijetkih koji su preživjeli turski genocid u regiji Deir Zor u današnjoj Siriji.

Stepan Miskjian je ostavio za sobom stotine ispisanih stranica koje opisuju njegovu golu borbu za opstanak, a MacKeenova, istražiteljski novinar, opisala je kroz svoj roman životni i smrtni marš svog djeda.

Potom je rekonstruirala njegove korake po Turskoj i Siriji. Put koji je prošao spašavajući si goli život.

Knjiga se izmjenjuje između dva glavna motiva.

Miskjian je vjerovao da je preživio samo kako bi svijetu posvjedočio o zločinima.

“Živ sam samo da svjedočim tom sotonskom pogromu Armenaca, obećao sam sebi da je moja dužnost staviti na papir ono što sam vidio i doživio”, napisao je Miskjian u svojim bilježnicama.

I New York Post i Outside proglasili su knjigu kao nešto što se “mora pročitati”.

Također je knjiga proglašena  najboljim ovogodišnjim životopisom američkog Društva novinara i autora, a nalazi se u konkurenciji za nagradu Chautauqua.

Knjiga postaje i edukativno štivo na sveučilištima i srednjim školama.

“Oduševljena sam što mnogi studenti i čitatelji prvi put uče o genocidu kroz priče mojega djeda”, rekala je MacKeenova. “Obrazovanje je ključni razlog zašto sam provela deset godina na ovoj knjizi”.
Organizatori nagrada najavili su u srpnju da će irski romanopisac, novinar i esejist Colm Tóibín, čija se knjiga bavi utjecajem egzila i političkog sukoba na pojedinačne živote, dobiti nagrada za istaknute uspjehe “Richard C. Holbrooke” koja ime nosi u čast američkog diplomate koji je bio ključan faktor u Daytonskom mirovnom sporazumu.

U ovom doduše užasno lošem sustavu. Ali sustavu u kojem se ne ubija i ne ratuje.

Cjelokupni popis finalista nalazi se ispod i na www.daytonliterarypeaceprize.org.