Published On: Sub, ruj 19th, 2020

‘NASTAVIO JE DRŽAVNIČKE TRENDOVE’ Knezović: Milanović je jednim potezom pokazao da je Komšić predsjednik nikoga i ničega; on je marioneta velikobošnjačkog nacionalizma

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je u Beču, gdje se nalazi na klimatskoj konferenciji Austrian World Forumu, komentirao napade bivšeg pripadnika Armije BIH. Nisu bili tako razorni kao oni 9/11/2001.  Bili su zajedljivi.

Bijesni pudl saraj nacinalizma Željko Komšić se naljutio što mu je konačno netko iz Zagreba u 10-oj godini diktature, kojom konkurira samom Lukašenku, kazao da je to što čini kurvanje nad vlastitom osobom, parazitiranje nad vlastitim naroodom, prostitucija Ustava i Daytona. Ismijavanje svog oca, i predaka svojih oca. Svega što je hrvatstvo u BIH bilo i što jest.

Komšenko je potom svjestan da će ga netko prozvati diktatorom, budući da nakon Lukašenka bije najdulji mandat u Europi,  usporedio je Milanovića upravo s bjeloruskim diktatorom Aleksandrom Lukašenkom zbog odluke da će u Zagrebu primiti Milorada Dodika. Milanović nema tako britke savjetnike da mu odgovore da će posle Lukašenka upravo on Komšić biti za Erdogana ono što je Putinu Lukašenko.

No Milanović svakako nije ostao dužan te je poručio da Komšić “parazitira na hrvatskom biračkom tijelu i dok se god to ne promijeni, situacija će biti nenormalna”.

– Zašto BiH ima tri člana Predsjedništva? Zato da bi jedan narod birao dva predstavnika? To je tako da bi svaki narod mogao izabrati svog predstavnika. Nije savršeno, ali je tako. U protivnom, birao bi se samo jedan član, pa tko jači, taj kači, ali nije tako. Ovaj primjer na logičnoj situaciji pokazuje koliko su neki ljudi u krivu i koliko zloupotrebljavaju situaciju zato što mogu, uzeli su na pik zajednicu koja je najmalobrojnija, nije manjina, ali ima ih najmanje – rekao je predsjednik Milanović te se nadovezao na usporedbu s Lukašenkom:

 

Cjelokupnu situaciju i trzavice koje je izazvao Dodikov posjet Zagrebu, za portal Direktno komentirao je Marijan Knezović, politički analitičar i aktivist za prava Hrvata u BiH.

– Zoran Milanović nastavio je politiku čvrste podrške Hrvatima u BiH. Time je nastavio državničke trendove koje je sam započeo, a jedan od njih je upravo izdizanje teme Hrvata u BiH iznad jedne stranke, zajednice ili opcije, a sve u svrhu ostvarivanja osnovnih ljudskih prava za jedini narod u Europi koji u svojoj državi ne može birati vlastite političke predstavnike – rekao je Knezović.

– Nepozivanjem Željka Komšića na ikakve sastanke i razgovore, Milanović je još jednom pokazao odlučnost zbog čega me uopće ne čude reakcije iz Sarajeva. Kako ih i ne bi bilo, kada je Milanović jednim potezom pokazao kako je Komšić, koji tako silno želi biti važan i politički prihvaćen dok uzurpira tuđe pozicije, zapravo predsjednik ničega i nikoga, odnosno potrošna marioneta velikobošnjačkog nacionalizma – dodao je.

Komšić je uspio ujediniti hrvatsku ljevicu i desnicu

– To za Komšića predstavlja hladan tuš, pogotovo nakon što se godinama navikavao na ‘wellnes-spa tretman’ koji je imao kod Mesića, Josipovića i sličnih koji su ga godinama tetošili u ‘bratskom’ duhu antihrvatstva. Komšić je nebitan već u susjednoj Hrvatskoj, a za druge zemlje još je nebitniji.

No, itekako je bitan kao simbol obespravljivanja Hrvata i držim kako treba zahvaliti gospodinu Komšiću što hrvatski narod jača u složnosti i borbi za osnovna ljudska i politička prava. S ovakvim zajedništvom koje nastaje kao reakcija na otimanje osnovnih prava, puno ćemo se lakše izboriti za vlastitu federalnu jedinicu unutar BiH i to u teritorijalnim okvirima u kojima je bila i Hrvatska Republika Herceg Bosna. Koliko je Komšić napravio, dovoljno govori činjenica da je uspio pomiriti hrvatsku desnicu i ljevicu kada se radi o zaštiti Hrvata u BiH. Hvala mu, ta pomoć je uistinu neprocjenjiva – poručio je Knezović.

‘Dodik je legitimno izabran predstavnik srpskog naroda’

Hrvati u BiH su konstitutivan narod, ali iz toga ne proizlaze nikakva prava. Naime, Daytonskim sporazumom utvrđeno je da, iako postoje tri konstitutivna naroda, samo jedan je dobio svoju teritorijalnu autonomiju, a to je Republika Srpska, u kojoj gotovo da i nema Hrvata. Hrvati su “zapeli” u Federaciji s puno brojnijim Bošnjacima. Istim tim sporazumom Hrvatska ima dužnost i obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH.

– Razgovor s Miloradom Dodikom je potreban. On je legitimno i legalno izabran predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda. Ukoliko može pomoći i Hrvatima kao konstitutivnom narodu u biranju svojih političkih predstavnika, a po svemu sudeći može, on nam mora biti politički sugovornik. Države se ne vode recikliranjem emocija i trauma, već konkretnim zauzimanjem za političke ciljeve. To znači da često morate pregovarati s ljudima koji su inače na suprotnim stranama – rekao je Knezović.

Objasnio je i zašto Hrvati u BiH surađuju s Dodikom.

– Kad se radi o predstavnicima Srba u BiH, naravno da Hrvati radije pregovaraju i surađuju s Dodikom, nego sa SDS-om, odnosno strankom Radovana Karadžića koja baštini neočetništvo, dok na štetu Hrvata surađuje s bošnjačkim političkim estradnjacima.

Oni koji su protiv suradnje s Dodikom, očito nikad nisu razumjeli političku viziju, a ni pragmatiku koju je imao predsjednik Franjo Tuđman koji nije odbacivao sugovornike kad se radi o hrvatskim nacionalnim interesima. Samo takva politika daje rezultate, a ono što rade predsjednik Milanović kao i premijer Andrej Plenković, ulijeva ozbiljno povjerenje u to da se stvari kreću nabolje. Čak i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman šalje preciznije i konkretnije poruke nego što je to činila njegova prethodnica Marija Pejčinović Burić – objasnio je.

‘Odnos Hrvatske prema BiH nije sjajan, ali postoji pozitivan trend’

– Krivo bi bilo misliti kako je trenutno odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH sjajan, itekako se može i mora dodatno mijenjati ka konkretnosti, ali procesi koji se u zadnje vrijeme odvijaju od strane Vlade i predsjednika države ipak govore o pozitivnom trendu i jačanju ozbiljne politike – rekao je.

– U tom kontekstu, neizmjerno su korisne nove strategije obrazovanih i proaktivnih Hrvata iz BiH, a jedna od njih je i ona o novom odnosu vanjske politike RH prema BiH koju je izradio Valentino Grbavac, sjajan poznavatelj prilika u BiH i čovjek sa snažnim diplomatskim kontaktima u SAD-u i svijetu koji već godinama aktivno promiče istinu o obespravljenosti hrvatskog naroda u BiH.

Strategija će uskoro biti dostupna i predsjedniku i premijeru, a vjerujem u njihovu spremnost da strategiji posvete vrijeme kako bi informirano donosili hrabre političke odluke – zaključio je Knezović za Direktno.