Published On: Sri, ruj 26th, 2018

KNEZOVIĆ: “Danas Sarajevo ne bi bilo slobodno da nije bilo Herceg-Bosne”

Sedmog listopada bit će održani opći izbori u Bosni i Hercegovini, a političke stranke i kandidati svakodnevno šalju poruke stanovnicima BiH.

U emisiji “Kontrasti” Balkans.aljazeera s temom “Preferencije hrvatskoga biračkog tijela” razgovarali su Marijan Knezović, društveni aktivist i kolumnist, i Franjo Šarčević, vrsni matematičar i glavni urednik portala Prometej.ba.

Emisiju je uredio i vodio Saša Delić, a s gostima je razgovarao o tome što se u svjetlu predstojećih izbora nudi Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, kao i građanima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima u BiH.

U emisiji je poseban naglasak bio na odnosu aktualnih politika prema hrvatskom biračkom tijelu.

Franjo Šarčević na početku emisije istaknuo je da su Hrvati u BiH danas “razapeti” između dviju pogubnih paradigmi političkog razmišljanja.

Prva paradigma je ona koju predstavlja politika Hrvatske demokratske zajednice i Dragana Čovića. Ta politika je od rata naovamo na svaki mogući način doprinijela da Hrvata u BiH bude što manje i da im bude što gore, naglasio je Šarčević, dodajući da je ova politika sudjelovanjem u zločinačkom projektu za vrijeme rata kompromitirala hrvatski narod i priču o hrvatskim nacionalnim interesima u BiH.

Druga paradigma je lažno ljevičarska i lažno građanska, a u osnovi bošnjačko-nacionalistička paradigma, ona koju personificira Željko Komšić kao “protočni bojler” i maskota tog nacionalizma. To je jedna paradigma koja se u praksi prema Hrvatima ponaša kao da su građani nižeg reda ili niža vrsta, protumačio je Šarčević.

Marijan Knezović dodao je da se Komšićeva politika ne može zvati vizijom jer se temelji na mržnji, a osporio je i sudjelovanje HDZ-a u zločinačkom pothvatu.

Hrvatska demokratska zajednica za vrijeme rata vodila je herojsku politiku koja je spasila i stvorila Republiku Hrvatsku ovakvu kakva je danas, ali ne samo RH, nego i Bosnu i Hercegovinu tako što je kroz institucije Herceg-Bosne obranila teritorij. Na kraju krajeva, danas Sarajevo ne bi bilo slobodno da nije bilo Herceg-Bosne, istaknuo je Marijan Knezović na početku svojega obraćanja.

Cijelo gostovanje pogledajte u priloženom videu.

(www.jabuka.tv)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare