Published On: Sub, sij 10th, 2015

Klub Srba ostaje nepotpun?

Izvjesno je da ni drugi krug neće osigurati izbor svih 17 srpskih izaslanika za Dom naroda zbog čega je predsjednik SIP-a Stjepan Mikić predložio da nedostajući budu izabrani u trećem krugu – s listi stranaka koje su prešle izborni prag.

Rezultati posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH mogli bi biti potvrđeni sredinom idućeg tjedna, pa bi se konstitutivna sjednica Doma trebala održati 15. ili 16. siječnja, kazao je jučer Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda Parlamenta FBiH, od čijeg konstituiranja ovisi imenovanje izvršne vlasti, odnosno predsjednika i potpredsjednika FBiH i federalne vlade.

“Središnje izborno povjerenstvo BiH trenutno provodi drugi krug izbora izaslanika za Dom naroda. Izvjesno je da ni nakon drugog kruga Klub Srba neće biti kompletan jer iz županija ne može biti izabrano neophodnih 17 izaslanika”, kazao je Hadžiavdić, podsjetivši kako je slična situacija bila i u mandatu 2002 -2006. godina.

Dom naroda Parlamenta FBiH, prema Ustavu, treba imati po 17 izaslanika iz tri konstitutivna naroda i sedam iz reda ostalih. U prvom krugu, od potrebnih 58, iz deset županija je izabrano 47 izaslanika. Da bi nadomjestila potrebni broj, SIP je počelo je birati izaslanike u drugom krugu – iz županija u čijim skupštinama ima izaslanika “nedostajuće nacionalnosti”, pišu Nezavisne novine.

“Prema dosad utvrđenim rezultatima, nedostaje po jedan Bošnjak i Hrvat, šest izaslanika iz srpskog naroda i tri iz reda ostalih. Radi ove popune provodi se drugi krug izbora. Kad on bude okončan, SIP će potvrditi rezultate i time se stječu uvjeti za sazivanje konsitutivne sjednice Doma naroda”, objasnila je Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a.

I ona je naglasila da je već izvjesno da drugi krug neće osigurati izbor svih 17 srpskih izaslanika zbog čega je predsjednik SIP-a Stjepan Mikić predložio da nedostajući budu izabrani u trećem krugu – s listi stranaka koje su prešle izborni prag, ali čiji kandidati nisu izabrani u skupštine županija. O Mikićevom prijedlogu članovi SIP-a tek trebaju odlučiti.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare