Published On: Čet, velj 24th, 2022

Klub Srba i HDZ preglasali Bošnjake i osporili legalnost CIK-u. Da vidimo sad reakcije…

Delegati nisu usvojili Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH u drugom čitanju

Delegati Doma naroda PSBiH danas su usvojili zaključak Lidije Bradare u kojem se zahtijeva da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na osnovu javnog konkursa.

„Centralna izborna komisija (CIK) nije zakonodavni organ niti ima pravo donositi odluke iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Centralna izborna komisija nije izabrana i imenovana u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Tražimo da se članovi CIK-a izaberu i imenuju na osnovu javnog konkursa u skladu s procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH“, stoji u zaključku.

Zahvaljujući glasovima HDZ-a i Kluba Srba ovaj zaključak je prihvaćen.

Istim glasovima usvojen je i zaključak Kluba srpskoga naroda koji su predložili Nikola Špirić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Dušanka Majkić, a koji glasi: „Dom naroda podržava inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka – o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, te ih poziva na sveobuhvatni dijalog o trenutačnom stanju u BiH i mogućim rješenjima vezanim uz budućnost Republike Srpske i Federacije BiH.

Na današnjoj sjednici nisu razmatrani preostali zaključci četiri delegata SNSD-a koji se odnose na ukidanje “Inzkovog zakona” kojim se zabranjuje negiranje genocida kao i da “Dom naroda konstatira da Ustavom BiH državnoj zajednici BiH nije izričito dato pravo na imovinu niti nadležnost da regulira vlasništvo nad državnom imovinom, pa je neophodno da se to pitanje razriješi sporazumom između dva entiteta, kantona Federacije BiH, kao i Brčko Distrikta koji je u zajedničkom vlasništvu (kondominij) Republike Srpske i Federacije BiH”. Međutim u dnevnom redu nije bilo ovih zaključaka.

  • Delegati nisu usvojili Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH u drugom čitanju.
  • Za taj prijedlog nije postojala entitetska većina te je vraćen Kolegiju Doma na usaglašavanje, a isto je prošao i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2020.
  • Za usvajanje Izvještaja o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. i Programskog i Financijskog plana za 2021. nije postojala entitetska većina i vraćen je na usaglašavanje.
  • Nije usvojena  inicijativa Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u suradnji s entitetskim i drugim vladama, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja te inicijative u Domu naroda PSBiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi lex specialis zakon o depolitizaciji zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini.
  • Podršku nije dobio ni Bećirevićev prijedlog da dnevni red bude dopunjen točkom “Razmatranje informacije Tužilaštva BiH o provođenju istrage protiv osoba koje su pokrenule antidejtonski i antiustavni postupak pravne secesije bh. entiteta Republika Srpska od međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i nezakonitog rušenja nekih od najvažnijih bh. državnih institucija”.
  • Delegati su dali suglasnost za ratifikaciju niza međunarodnih akata i sporazuma.
guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
3 mjeseci prije

Vodu vari Vodu hladi poneki se čude zašto narod odlazi iz takvih sredina.lool

Bosnjaci katolici grada sarajeva⚜️⚜️⚜️⚜️🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦❤️
Bosnjaci katolici grada sarajeva⚜️⚜️⚜️⚜️🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦❤️
3 mjeseci prije

Dzaba su krecili

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Hrvoje Bošjak
Hrvoje Bošjak

Rođak ja i ti imamo najljepše hrvatsko prezime.

GROF OD ROGACA
GROF OD ROGACA
3 mjeseci prije

KINA PREVASPITAVA UJGURE, RUSI VRSE DENACIFIKACIJU UKRAJINE, A SRBI I HRVATI CE VRSITI DERATIZACIJU ISILA NA 23 %BEJHA.

Zigica
Zigica
3 mjeseci prije

Ako je po zakonu onda u redu .

Loš đak
Loš đak
3 mjeseci prije

Stvarno se satiru Hrvati u BiH, kako reče Milanović.Ovo je još jedan dokaz njihove nemoći.

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Proislamistička FTV u sinočnjem dnevniku isključivo su emitirali mišljenja koja izražavaju najdublje gnušanje antidržavnim činom HDZ-a i SNSD-a, kojim se ruši BiH. Muslimanska histerija je ušla u novi teži stadij, da ne raspoznaju izbor članova SIP-a po zakonu što traže predstavnici Srba i Hrvata od napada na “državu”, čitaj bošnjački nelegalno izabrani SIP.

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

To će se prešutit kao da se ništa nije desilo neće to spomenit ni bošnjaci ni stranci šššššššššššššššš