‘KLUB KAPENZI’ Svi članovi društva nogometaša koji doživotno uplaćuju rentu na račun Zdravka Mamića

'KLUB KAPENZI' Svi članovi društva nogometaša koji doživotno uplaćuju rentu na račun Zdravka MamićaBalaban, Eduardo, Modrić, Lovren… imali su građanske ugovore s Mamićem

“Klub kapenzi”, manje ili više tajno društvo nogometaša obvezanih da doživotno uplaćuju rentu na račun Zdravka Mamića, utemeljen je još 2001. godine nakon prvog astronomskog transfera dužnosnika koji se tek uspinjao na vlast. Boško Balaban prodan je tada iz Dinama u Aston Villu za 6 milijuna funti, a napadač se tom prilikom zapleo u kompliciran poslovni odnos s menadžerom-mecenom iz kojeg se kasnije izvlačio uz dosta buke i medijske galame.

Nakon što je u ljeto 2007. godine prodao Eduarda da Silva u Arsenal i kupio Marija Mandžukića, Mamić se na konferenciji za novinare požalio da se zapravo nije usrećio “kapenzi varijantom”.

– Izdali su me svi igrači s kojima sam imao takve ugovore. I Balaban, i Cesar, svi… Riječ je o nenaplaćenim milijunima koje sudskim putem mogu dobiti za jedan dan jer je zakon na mojoj strani.

Više godina kasnije sudska parnica s Eduardom će pokazati da nenaplaćene milijune baš i nije lako naplatiti sudskim putem za jedan dan, jer famozni građanski ugovori s nogometašima de facto sadrže elemente lihvarskih ugovora.

Javna je tajna da je Luka Modrić s Mamićem potpisao jedan takav ugovor u kojem se obvezao agentu isplaćivati značajan postotak (spekuliralo se 20 posto) svih budućih zarada. Premda ćete u “Marci” pročitati da pripada tek trećem platnom razredu u svlačionici kraljevskog kluba – Ronaldo je razred za sebe, ispod njega je ladica u kojoj su Bale, Benzema, Casillas i Ramos – Modrić je u Madridu postao bogat sportaš s plaćom između 4,5 i 5 milijuna eura po sezoni.

U sličan odnos sa Zdravkom Mamićem dovodilo se i brojne druge Dinamove nogometaše i reprezentativce koji su ostvarivali unosne inozemne transfere. Ovom krugu pripadaju Vedran Ćorluka, Ognjen Vukojević, Dejan Lovren, Mateo Kovačić

Transferi iza kojih je stajao Mamić

Boško Balaban bio je prvi veliki Mamićev transfer. Iz Dinama u Aston Villu prešao je za šest milijuna funta

Luka Modrić u Realu zarađuje oko 5 milijuna eura godišnje. Ako je točna spekulacija da je Mamić imao pravo na 20 posto plaće, onda je u pitanju iznos od milijun eura.

Dejan Lovren je iz Dinama u Lyon prešao za 8 milijuna eura. Potom je iz Francuske otišao u Southampton za deset milijuna eura, a poslije je prodan u Liverpool za 25 milijuna.

Eduardo da Silva jedini je igrač koji se zasad suprotstavio građanskim ugovorima. Brazilac je po tom ugovoru do kraja karijere trebao Mamiću davati 25 posto svoje zarade.