KLUB HDZ-HNS: Nećemo sudjelovati u radu Parlamenta FBiH dok se ne normaliziraju odnosi

U pauzi koja je na zahtjev zastupnika Stranke demokratske akcije  uslijedila ubrzo po otvaranju 24. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, zastupnički klub Hrvatske demokratske zajednice BiH – Hrvatskog narodnog sabora (HDZ-HNS) priopćio je da ne želi sudjelovati u parlamentarnom radu do okončanja 26. redovite sjednice ili postizanja dogovora između koalicijskih partnera.

– Cijeneći kako je 24. izvanredna sjednica, zakazana za 28. prosinca bez konzultacija i suglasnosti s dopredsjedateljem Doma Mladenom Boškovićem, a imajući u vidu činjenice i karakter rasprave izazvane Prijedlogom zaključka o brisanju hrvatskog nacionalnog predznaka, vođene tijekom 26. redovite sjednice, te kako se u međuvremenu nisu dogodile značajne promjene koje bi utjecale na normaliziranje odnosa između koalicijskih partnera po ovom, za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje navedene sjednice, navodi se u priopćenju.

Današnja izvanredna sjednica Zastupničkog doma otvorena je s više od dva sata zakašnjenja. Zastupnici Kluba HDZ-HNS nisu došli na zasjedanje, među njima ni dopredsjedatelj Doma Mladen Bošković, član tog Kluba.

Zbog toga su članovi Kluba Stranke demokratske akcije zatražili pauzu, koja je u tijeku, da bi, kako su obrazložili, stručne službe pozvale zastupnike HDZ-HNS-a da dođu na zasjedanje i time pokažu odgovornost budući da su u najavljenom dnevnom redu važni akti, kao što je proračun FBiH za narednu godinu i novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Kad je riječ o 26. redovnoj sjednici Doma, koju u priopćenju spominje Klub HDZ-HNS-a, ona je otvorena prošlog tjedna, ali je istog dana i prekinuta.

Špekulira se da će prekid biti epilog i današnjeg zasjedanja./HMS/

more recommended stories