Published On: Sri, ožu 27th, 2013

Klub Bošnjaka: OHR je najveći krivac za kolaps Mostara

MOSTAR – Po pitanju razgovora u OHR-u i statuta Grada Mostara Klub Bošnjaka je spreman sudjelovati u svim razgovorima koji vode rješenju ovog problema. Smatramo kako smo jedini legitimni predstavnici koji imaju legitimetet i legalitet predstavljanja mostarskih Bošnjaka u razgovorima o preustroju Grada Mostara, rekao je Salem Marić, predsjednik Kluba Bošnjaka GV Mostara nakon danapšnje sjednice Kluba.

Marić je novinarima rekao kako je određeno izaslanstvo Kluba Bošnjaka koja će sudjelovati u tim budućim razgovorima te da je ono sastavljeno od predstavnika svih stranaka koje imaju sovje vijećnike u Klubu Bošnjaka, kao i iz reda neovisnih vijećnika.
-Kada je donošenje proračuna u pitanju, od gradonačelnika ćemo zatražiti da dostavi potrebni materijal prijedloga proračuna u proceduru Gradskom vijeću, rekao je Marić najavivši da će pozvati i ostale klubove da aktivno sudjeluju u budućem radu Vijeća.
Rekao je i kako Klub Bošnjaka traži da se održi sjednica Gradskog vijeća kako bi se riješila agonija ”koju ni OHR ni Parlamentarna skupština BiH ne rješavaju” i kako bi se usvojio proračun koji bi gradu osigurao normalno funkcioniranje.
Marić je rekao kako je očito da je i OHR-u i nekim drugim snagama u interesu da s enapravi kaos u Mostaru.
-To ne želimo dopustiti. Jednako kao što smo usvajali odluke o privremenom financiranju tako želimo da se i kroz institucije Gradskog vijeća donese proračun Grada Mostara kako bi se ovdje normalno živjelo, rekao je Marić.
Potvrdio je da je visoki predstavnik u BiH, valentin Inzko, uputio negativan odgovor gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću oko donošenja proračuna kao i da ne vidi nikakav drugi način da se proračun donese osim kroz Gradsko vijeće.
-Pismom visokog predstavnika je jasno rečeno da gradonačelnik ne može nametnuti proračun iako možda ima i pritisaka iz svoje stranke da to učini.
Marić je rekao kako je Inzkovo pismo političko ”jer on tu skida odgovornost sa sebe i prebacuje je na političke stranke u Mostaru”.
-Svima je janso da je OHR nametnuo postojeći gradski Statut i da se oni ne ponašaju onako kako bi se trebali ponašati prema dokumentu koji su sami nametnuli. Smatramo da je OHR najveći krivac za postojeće stanje u gradu, rekao je Marić.
Rekao je kako traže od Parlamentarne skupštine BiH te OHR-a da konačno riješe status Gradskog vijeća Mostara.
-Želimo da se to pitanje riješi bez obzira kakva će ta odluka biti, bilo da nam se mandat produži ili ukine. Ovaj grad ne zaslužuje biti u ovakvoj agoniji, rekao je Marić.