Published On: Ned, tra 16th, 2017

Ključ: Na uskrsnu misu dolaze i muslimani

Vjernici su se za Uskrs pripremili duhovno po sakramentu svete Ispovjedi. Uredili su svoje domove i vrtove, a danas dočekuju rodbinu i prijatelje.

“U Ključu, mjestu s manjinskim katoličkim stanovništvom, na misu dolaze i muslimani – kako bi sugrađanima čestitali blagdan”, govori za Dnevnik.ba Davor Klečina župnik župe u Drvaru.

Jutrošnje slavlje počelo je molitvom i uskršnjim doručkom, prethodno posvećenim. Slavlje se potpom nastavlja, a tradicije i običaji tek se neprimjetno razlikuju od mjesta do mjesta.

“Na Uskrs u našim župama postoji običaj “tucijade”, tj. tucanja šarenim jajima, što naši vjernici baštine iz svojih rodnih župa u Srednjoj Bosni, gdje se npr. u Kračljevoj Sutjesci na Uskrs priređuje čak i nagradno natjecanje u tucijadi. Ljudi se tjednima prije pripremaju za “tucijadu”, obilazeći okolna sela u potrazi na najtvrđim jajetom čiju tvrdoću ispituju kuckanjem zuba o jaje”, dodaje Klečina.

Nadalje, u župi Bos. Grahovo na Uskrs su zadržali stari običaj tzv. “rozanja”, tradicionalna igra kotrljanja šarenih jaja niz drveno korito.

Od župe do župe, mjesta do mjesta – Sretan Uskrs!

Jurija Brnada l Dnevnik.ba