Published On: Čet, tra 21st, 2022

KLIX: Kako je Vučić priznao da Beograd upravlja Dodikom i politikom RS-a

Posljednja izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića samo je potvrdila “javnu tajnu” o tezi da se iz Beograda upravlja političkim procesima koje u Bosni i Hercegovini sprovode zvaničnici Republike Srpske.

“Rekao sam Dodiku da ne formira vojsku. I on je to prihvatio, mir i stabilnost su najvažniji u region”, rekao je Vučić želeći, po ko zna koji put, sebe predstaviti ključnim faktorom mira i stabilnosti na Balkanu.

Ovo se kosi s Vučićevim ranijim izjavama kada je javno govorio da on “nije policajac” koji će govoriti zvaničnicima RS-a šta da rade ili govore te da se on nikada ne miješa u unutašnja pitanja BiH.

“Uz to pitaju zašto ja puštam Dodika da priča sa mnom o čemu hoće. Kao da sam ja policajac”, nedavno je izjavio prvi čovjek Srbije.

No, vraćajući vrijeme samo tri mjeseca unatrag podsjetit ćemo se kako je zapravo došlo do kočnice u vezi sa povlačenjem nadležnosti za vojsku i indirektne poreze.

Nakon velikih najava da će povući saglasnosti sa zakona o oružanim snagama i indirektnim porezima krajem januara ove godine održana je sjednica Predsjedništva Ujedinjene Srpske nakon koje je donesen zaključak da ovi zakon ne treba da se usvajaju dok se ne završe pregovori u BiH ili dok se ne završe izbori.

Na ovu “ideju” Nenada Stevandić, njegov koalicioni partner Milorad Dodik je ubrzo odgovorio “da će razmisliti”. No sve je već tada bilo potpuno jasno. Stevandić je samo bio megafon i glas Dodikovih odluka za koje lider SNSD-a nije imao političke hrabrosti da ih saopći narodu i prizna poraz.

A onda, tri mjeseca poslije, predsjednik Srbije izlazi sa informacijom da je zapravo on bio taj koji je odgovorio Dodika od opasne namjere iako je lider SNSD-a prije nekoliko dana kazao da će “zamrznuti” povlačenje ovih nadležnosti jer “tako taži Njemačka”.

“Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci. Ne jurišamo nigdje, ali mogu da kažem da su svi dokumenti urađeni i spremni. Čeka se procedura, ali trenutak za to ćemo mi da odredimo”, rekao je Dodik.

Da ovo nije jedini potez SNSD-a i partnera na Vučićev mig govori i činjenica da su se parlamentarci iz RS-a vratili u klupe Parlamenta Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara nakon što ih je samo zamolio predsjednik Srbije.

“Imajući u vidu težinu pozicije cjelokupnog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, zamolio predsjednika Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da sudjeluju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS-a”.

Iako i Vučić i Dodik tvrde da entitet Republika Srpska samostalno vodi svoju politiku unutar Bosne i Hercegovine, potpuno je jasno da svaka vlast u RS-u po mišljenje odlazi u glavni grad Srbije, eventualno i do Moskve.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Dodik i Vučić su pod kontrolom britanskih obavještajnih službi i rade onako kako im oni narede.

Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Gluposti 🙂 – legenda Dodik upravlja sa Vučićem 😎 😎 – a samo opetovani šuupci tvrde da smo mi “Glupi Bosanci” 🙁 🙁 – TO ME VEĆ POMALO I LJUTI 🙁 🙁 !!!

Evo jedna harašou za Dodika 😎 – opet je zaslužio 😎 !

https://www.youtube.com/watch?v=N4EnDFyLckA

HrvojeHrvatinićHrle
HrvojeHrvatinićHrle
2 mjeseci prije

I gdje je problem što Srbin upravlja srpskim narodom a ne smeta kada se naređuje iz đamijetina za koga će glasati muđahedini iz 23%….pihhh koja baliysko-isilovska propaganda….Srbi samo jako!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  HrvojeHrvatinićHrle
2 mjeseci prije

Hrvoje 🦧🐒skutorski kakve veze ima clanak sa tim sto ti govotis retardu.

KANT
KANT
2 mjeseci prije

ZANIMLJIVO JE KAKO TE PRODANE DUSE JBU SRPSKI NAROD U ZDRAV MOZAK. DERU SE NA ENGLEZE A RADE ZA NJIH. NAROD SLIJEP KOD OCIJU.