Published On: Čet, velj 18th, 2021

Kladuša i Cazin korak bliže ukidanju viza za Ameriku

Postotak odbijenih zahtjeva za američke vize u Hrvatskoj pao je ispod 3% što znači da bi hrvatski građani uskoro mogli putovati u SAD bez vize, objavila je zamjenica američkog ambasadora u Hrvatskoj na Twitteru.

“Službeno je! Ukupni postotak odbijenih turističkih ili poslovnih viza u Hrvatskoj pao je na 2,69% prošle godine što je nužan korak naprijed u priključivanju tzv. visa-waiver programu. Veselimo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u SAD bez vize”, napisala je Victoria J. Taylor, zamjenica američkog ambasadora u Hrvatskoj.

Zahvalila je Vladi, MUP-u i Ministarstvu vanjskih poslova na zajedničkom radu i nastojanjima te značajnom napretku koji su napravili kako bi se priključili bezviznom režimu, od dijeljenja informacija do sigurnosti na granici.

“Nastavit ćemo blisko surađivati s Hrvatskom kako bismo dovršili sve zahtjeve za bezvizni režim”, dodala je.

Podsjetimo, još u listopadu je tadašnji američki državni tajnik Mike Pompeo rekao da očekuje da će se kroz nekoliko mjeseci potpisati ugovori o bezviznom režimu za hrvatske građane.

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim bilo je potrebno ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala ispuniti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.