Published On: Sub, stu 3rd, 2018

KITAROVIĆ: Izborni zakon u BiH neustavan

Predsjednica Republike Hrvatske  Kolinda Grabar- Kitarović u razgovoru za subotnje izdaje “Slobodne Dalmacije”  komentirala je  vanjsko-političke teme, te je kazala da je  „stvarno zabrinuta zbog BiH“.

„Apsolutno odbijam bilo kakve optužbe o miješanju u  unutarnje stvari zbog traženja izmjene izbornog zakona, jer upravo je Ustavni sud BiH donio odluku da je izborni zakon neustavan. Prema tome, sve što tražimo jest da se taj zakon uskladi s Ustavom“, istaknula je Grabar Kitarović. Naglasila je kako Hrvatska nije jedina koja traži promjenu izbornog zakona (u BiH).

„Stoga ćemo zajedno s drugim državama koje inzistiraju na promjeni zakona, od članica EU-a do SAD-a, inzistirati na uspostavi funkcionalnih i legitimnih vlasti, na dobrobit sviju u BiH,“ rekla je hrvatska predsjednica.

Hrvatska predsjednica, među ostalim je kazala, i da je Hrvatskoj  potrebna konsenzualna strategija razvoja te da treba napraviti odlučne reforme, čak i po cijenu gubitka izbora.

“Onaj političar koji bude spreman napraviti odlučne pa i one nepopularne reforme, čak i po cijenu gubitka idućih izbora, dao bi najveći doprinos boljitku Hrvatske“, rekla je predsjednica koja je istaknula da Hrvatska treba donijeti strategiju razvoja o kojoj se mora postići nacionalni konsenzus te da se elementi te strategije ne bi smjeli koristiti za dnevnopolitičke svrhe i mijenjati svakom promjenom vlasti.

Grabar-Kitarović nije za promjenu sadašnjih ovlasti predsjednika Republike, a vjeruje u potporu HDZ-a ako se odluči kandidirati za novi predsjednički mandat.

„Vjerujem u potporu HDZ-a, ali isto tako nastavit ću biti predsjednica, ako donesem odluku izaći na sljedeće izbore, svih državljana Republike Hrvatske. Moja agenda može biti utemeljena jedino na tom načelu“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
Podsjetila je da je proizašla iz HDZ-a, no drži i vjeruje da se “ponaša kao nadstranačka predsjednica, koja nikad nije išla na ruku pojedinoj stranci“.

Ostatak intervjua pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare