Published On: Thu, Sep 12th, 2013

Kirurg iz Australije uradio sedam operativnih zahvata kod djece iz BiH s teškim anomalijama

Jedan od vodećih svjetskih dječijih kirurga i urologa prof. dr. Patric Arthur Dewan iz Melbournea, Australija, u suradnji sa domaćim stručnjacima uradio je na Klinici za dječiju kirurgiju KCUS-a sedam operativnih zahvata kod djece s teškim anomalijama, a pacijenti su iz raznih dijelova BiH.

Zamjenik šefa Klinike za dječiju kirurgiju Kenan Karavdić kazao je Agenciji Fena da se pacijenti dobro osjećaju i da se postoperativni tijek dobro odvija. Sljedećih dana kirurg iz Australije, koji u Sarajevu boravi sa suradnicima, trebalo bi uraditi još pet sličnih operativnih zahvata.

Doktor Karavdić kaže da je ova posjeta stručnjaka iz Australije ujedno i nastavak suradnje Klinike za dječiju kirurgiju i Sveučilišnog centra u Melbourneu, a cilj je operativni tretman pacijenata sa teškim anomalijama koje su rijetke i tretiraju se samo u određenim razvijenim centrima.

On kaže da kod nas postoji potreba za operativnim zahvatima te vrste te se stoga razmatra mogućnost ponovnog dolaska  stručnjaka iz Australije.

”Ti zahvati su skupi i rade se u izuzetno razvijenim medicinskim centrima. Dolaskom stručnjaka iz Australije naša djeca imaju priliku da budu operirana ovdje umjesto da se premještaju u inozemstvo, a ovdašnjim liječnicima se omogućava da sudjeluju u tim zahvatima i budu dio tog tima”, kazao je dr. Karavdić.

Ovo je drugi dolazak prof. dr. Patrica Arthura Dewana u Sarajevo, a u prošlogodišnjoj posjeti, zajedno s ekipom sarajevskih dječijih kirurga u toku pet dana operirao je 14 pacijenata. Najčešće su to bile anomalije debelog crijeva.

Operativne zahvate videolinkom s Klinike za dječiju kirurgiju prate i dječiji kirurzi iz Bosne i Hercegovine i regije koji su sudionici simpozija na kojem će u petak prof. dr. Patric Arthur Dewan i Padma Rao održati nekoliko zanimljivih predavanja.

Kompletan boravak i dolazak australskih hirurga financira Australska humanitarna organizacija Kind Cuts for Kids (Nježni rezovi za djecu).