Published On: Sri, stu 28th, 2018

Kineski znanstvenik najavio rođenje druge genetski obrađene bebe

Kineski znanstvenik koji tvrdi da je razvio prve genetski obrađene bebe priopćio je u srijedu kako je moguće da je druga trudnoća s takvom bebom na putu. Znanstvenik, He Jiankui iz Shenzhena, danas je otkrio moguću trudnoću, u svojim prvim javnim komentarima o svom kontroverznom radu na međunarodnoj konferenciji u Hong Kongu.

On tvrdi da je izmijenio DNK dvije djevojčice rođene u ovom mjesecu u pokušaju da ih učini otpornim na virus AIDS-a. Tradicionalni znanstvenici osudili su eksperiment, a univerziteti i vladine grupe ga istražuju.

Druga potencijalna trudnoća u veoma je ranoj fazi i treba više vremena kako bi se promatralo hoće li potrajati, kazao je He. Mijenjanje DNK prije ili u vrijeme začeča krajnje je kontroverzo pitanje jer takve promjene mogu postati naslijedne i mogle bi naškoditi drugim genima.

Takva praksa zabranjena je u drugim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države, izuzev za laboratorijska istraživanja. He je branio svoj izbir HIV virusa umjeso fatalnih naslijednih bolesti, kao testnog uzorka za izmjenu strukture gena, i inzistirao je da bi novorođene djevojčice mogle imati koristi od toga.

”Njima je potrebna ovakva zaštita jer cjepiva protiv HIV virusa još nije dostupna”, izjavio je He, prenosi Associated Press.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare