KINESKI VELEPOSLANIK: Kina poziva međunarodnu zajednicu da se pridržava uravnoteženog stava i u potpunosti sasluša sve strane u BiH

Vaša ekselencijo, već ste značajan vremenski period u BiH, što su, za sad, Vaše najljepše uspomene koje ste stekli u BiH i koje ste sličnosti primijetili između ljudi u Kini i u našoj zemlji? Koliko je aktivna kineska zajednica u BiH i s kojim se problemima suočavaju u svakodnevnom životu, uspijevaju li očuvati svoju kulturu i svoje tradicije?

Ji Ping: Posjetio sam razna mjesta u BiH. Prekrasni krajolici, prijateljski i gostoljubiv narod i kulturna raznolikost su mi najimpresivniji dojmovi, koji u potpunosti odražavaju bogatu povijest BiH, toleranciju i otvorenost bh. naroda. U ovom pogledu postoji sličnost između kineskog i bh. naroda. Trenutačno u BiH živi oko 500 kineskih državljana. Među njima mnogi već duže vrijeme žive u BiH, kao i studenti, nastavnici kineskog jezika i osoblje kineskih poduzeća koja posluju u BiH. Od izbijanja Covida-19, mnogi kineski građani nadležnim institucijama lokalnih vlasti spontano su pružali donacije u vidu novca i medicinskih materijala, čime je prijateljstvo naših naroda dodatno produbljeno u zajedničkoj borbi protiv epidemije. Kineska zajednica u BiH slavi tradicionalne praznike poput Kineske nove godine i Festivala sredine jeseni sa rodbinom, a i rado dijele radost sa svojim lokalnim prijateljima. Profesori i učitelji kineskog jezika u BiH također organiziraju razne aktivnosti kako bi prijatelji u BiH doživjeli ozračje kineske kulturne baštine.

Kako biste ocijenili gospodarsku suradnju Kine i BiH? Na kojim poljima vidite najveći prostor za unaprjeđenje ekonomskih odnosa dviju zemalja? Kina i BiH su planirale važne investicije u BiH, poput izgradnje Bloka 7 u termoelektrani Tuzla. Povlačenjem General Electrica, čini se kako je taj projekt u opasnosti da se ne realizira. Vjerujete li da će se ta investicija ipak realizirati? BiH i dalje ima dobru reputaciju u proizvodnji kvalitetne, organske hrane i vina. Postoji li prilika za hercegovačke proizvođače vina da se značajnije probiju na kinesko tržište? Susjedna Srbija je pak privukla značajne kineske investicije na području infrastrukture i proizvodnje. Postoje li neke komparativne prednosti Srbije u odnosu na BiH i što naša zemlja može učiniti da privuče kineske investitore?

U 2021. godini, gospodarska i trgovinska suradnja Kine i BiH je ostvarila korak naprijed usprkos epidemiji. Prema kineskoj statistici, u prvih 9 mjeseci, promet trgovine porastao je 41,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a trgovinski deficit se značajno smanjio, te je postignut pretežno trgovinski balans. Poduzeća dviju zemalja tijesno su surađivala u projektima iz područja prometa, energetike i zdravstva. U veljači je predsjednik NR Kine Xi Jinping, na Samitu čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe, najavio da Kina planira uvesti više od 170 milijardi dolara vrijedne robe iz zemalja srednje i istočne Europe kroz sljedećih 5 godina, u cilju da se udvostruči izvoz poljoprivrednih proizvoda prema Kini i poveća trgovina poljoprivrednim proizvodima za 50 posto. U tome se svakako vidi prilika za bosanskohercegovačke poljoprivredne proizvode. BiH promiče zeleni razvoj i digitalnu transformaciju, što je u skladu s konceptom inicijative “Pojas i put” i suradnjom Kina-CIE, a dvije strane imaju veliki potencijal za suradnju u srodnim područjima.

Kineska vlada uvijek potiče poduzeća obje zemlje da slijede načelo ostvarivanja zajedničke pobjede kroz opsežne konzultacije i zajedničke doprinose, te da surađuju na temelju međusobnog poštivanja, jednakosti i obostrane koristi, te je spremna dalje doprinositi gospodarskom i društvenom razvoju BiH. Istodobno, nadamo se da će se vlasti na svim razinama BiH pridržavati objektivnog i fer stava i stvoriti otvoreno, pošteno i nediskriminatorno poslovno i investicijsko okruženje za sva poduzeća.

S obzirom na to da je BiH mala država i da nemaju sve zemlje svijeta svoja diplomatska predstavništva u Sarajevu, zbog čega je Kini važno da ima veleposlanstvo ovdje kao i aktivne partnerske odnose s našom zemljom? Koji su interesi Kine u regiji „Zapadnog Balkana” ili na području bivše Jugoslavije. Što su glavne razlike, s kineske točke gledišta, između Hrvatske, Srbije i BiH? Određeni politički akteri i mediji ističu kako Kina i Rusija imaju zajedničke interese na ovom području. Kako komentirate takve teorije?

Kina se oduvijek pridržava načela ravnopravnosti velikih i malih zemalja, tretira BiH kao ravnopravnog partnera u međunarodnim odnosima, razvijajući prijateljske odnose i suradnju na temelju Zajedničke izjave o uspostavljanju diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje i “Pet principa miroljubivog suživota”. Ovi principi vrijede i za druge zemlje u regiji Zapadnog Balkana.

Predsjednik Xi Jinping naglasio je da bi se velike zemlje trebale ponašati kao vjerodostojne velike zemlje i da bi trebale preuzeti vodstvo u pomaganju malim i srednjim zemljama u razvoju, te prednjačiti u ispunjavanju međunarodnih odgovornosti u rješavanju klimatskih promjena i promicanju održivog razvoja. Neke zemlje arogantno tvrde da Kina sudjelovanjem u velikim infrastrukturnim projektima, provodi “ekonomsku prisilu” i stvara “dužničku zamku”. Svatko bi donio objektivne zaključke o ovom pitanju ako se drži pravednog i nepristranog stava. Suradnja Kine sa zemljama Zapadnog Balkana je usredotočena na gospodarsku i trgovinsku suradnju, a ne na obranu i sigurnost, i nikada nije imala geostrateške namjere, a kamoli sfere utjecaja. Suradnjom sa zemljama srednje i istočne Europe, Kina doprinosi balansiranom razvoju Europe u cjelini i ubrzanju procesa europskih integracija. Ako se, ipak, kaže da Kina ima bilo kakav interes u regiji Zapadnog Balkana, to je da Kina, kao najveća zemlja u razvoju, želi svim zemljama u regiji, uključujući BiH, da uhvate prilike koje donosi kineski razvoj i zajednički promiču izgradnju društva zajedničke budućnosti za cijelo čovječanstvo.

Ima li Kina službeni stav o konceptu triju konstitutivnih naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata) koji je ugrađen u Daytonski mirovni sporazum? Je li mogućnost izbora legitimnih političkih predstavnika važan faktor za budućnost BiH? Dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta bio je kontroverzan jer su njegov legitimitet, pored Republike Srpske, osporile i Rusija i Kina i to u Vijeću sigurnosti UN-a. Kako se ova situacija može riješiti i treba li, prema stajalištu Kine, visoki predstavnik i dalje postojati u BiH?

Od uspostave diplomatskih odnosa sa BiH, Kina uvijek u potpunosti poštiva neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, podržava načelo nemiješanja u unutarnje poslove drugih zemalja, ohrabruje sve strane u BiH u rješavanju problema kroz dijalog i konzultacije, te uvažava izbor razvojnog puta i političkog sustava građana BiH prema vlastitim potrebama. Proces mira i pomirenja u BiH uvijek je imao koristi od pažnje i pomoći međunarodne zajednice, a u tome je Vijeće sigurnosti igralo važnu ulogu. Kina poziva međunarodnu zajednicu da se pridržava pravednog i uravnoteženog stava, u potpunosti sasluša stavove svih strana u BiH, te odigra konstruktivnu ulogu za mir, stabilnost i prosperitetni razvoj zemlje.

26 godina poslije završetka rata u BiH, i domaća i međunarodna situacija doživjela je značajne promjene. Međunarodna zajednica bi trebala pružiti pomoć BiH na način koji odgovara stvarnim potrebama ove zemlje i njenog naroda u skladu s razvojem situacije.

Čini se kako se odnosi Zapada, uglavnom zemalja članica NATO-a, i Kine pogoršavaju. Kakve posljedice ta činjenica ima na BiH i zemlje regije?

Kina i Sjedinjene Američke Države imat će koristi od suradnje, dok će sukobi naštetiti objema. Prvih 7 mjeseci ove godine, robna razmjena između dvije zemlje porasla je za 40 posto u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje da su dvije ekonomije izrazito komplementarne i da je suradnja između Kine i SAD u interesu obje zemlje i oba naroda. Prošle godine Kina je po prvi put postala najveći trgovinski partner EU-a, a između Kine i EU-a postignut je povijesni Bilateral Investment Treaty (BIT). Antikineske snage nekih zapadnih zemlja su stalno eskalirale svoje političko potiskivanje Kine zbog ideološkog stereotipa i dubokog hladnoratovskog mentaliteta, ali takva praksa je potpuno u suprotnosti s vlastitim interesima dotičnih zemalja.

Nedavno je predsjednik Xi Jinping održao videosastanak s predsjednikom Joe Bidenom. Ovo je bio prvi videosastanak dvojice šefova država u povijesti sino-američkih odnosa. Susret je konstruktivan, dubinski i iskren, sa širokim rasponom tema i velikim značajem. Xi je naglasio svoj stav, povukao jasnu liniju i pokazao iskrenost u traženju suradnje i rješavanju razlika. Oba šefa država složila su se da je odnos dviju zemalja iznimno važan i da se ne može pokvariti. Xi je svečano iznio tri načela međusobnog poštivanja, miroljubivog suživota i suradnje za obostranu pobjedu, te četiri prioriteta koja treba promicati zajedničkim naporima. Ove važne izjave odražavaju duboko razmišljanje kineskog predsjednika i formiranje osnovnog okvira za pravac razvijanja sino-američkih odnosa.

Kina nema namjeru ulaziti u sukob s bilo kojom zemljom i spremna je surađivati sa svim zemljama za promidžbu zajedničkih vrijednosti cijelog čovječanstva, težiti istinskom multilateralizmu, štititi međunarodni sistem na čelu s Ujedinjenim narodima, braniti međunarodni poredak utemeljen na međunarodnom pravu, i udružiti se u izgradnji društva zajedničke budućnosti za cijelo čovječanstvo. Kina se čvrsto protivi hladnoratovskom mentalitetu konfrontacije i konceptu “nulte sume” i nikada nije tražila od drugih zemalja da zauzmu stranu između Kine i drugih zemalja.

Bez obzira na promjene međunarodne situacije, odnosi Kine s Bosnom i Hercegovinom i drugim zemljama Zapadnog Balkana imaju neovisni tok razvoja i uvijek se temelje na međusobnom poštivanju, jednakosti i obostranoj koristi. Cijenimo prijateljstvo između Kine i BiH i predani smo promicanju međusobnog razumijevanja dvaju naroda kroz suradnju u različitim oblastima.

Prije nekoliko tjedana svjetska pozornost je bila usmjerena na 26. konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja je održana u Glasgowu, dok je s druge strane održavano i 19. zasjedanje Središnjeg komiteta Komunističke partije Kine koje je rezultiralo važnim odlukama. Možete li nam objasniti zašto je ovo zasjedanje bilo važno?

Šesto plenarno zasjedanje 19. Središnjeg komiteta KPK je događaj u važnom povijesnom trenutku, od velikog povijesnog značaja. Usvojena je Rezolucija o glavnim postignućima i povijesnim iskustvima stoljetne borbe KPK, koja je sažela četiri velika iskoraka koja je KPK ostvarila u stoljetnoj povijesti, i istakla da je Xi Jinpingova misao o socijalizmu s kineskim obilježjima za novu eru suština kineske kulture i kineskog duha, te je postigla novi skok u ‘kineizaciji’ marksizma.

Rezolucija sažima postignuća Partije i države u novoj eri u 13 područja i usredotočuje se na njihove izvorne ideje. Na primjer, u području sveobuhvatnog i strogog upravljanja Partijom, kaže se da ključ za dobro obavljanje poslova u Kini leži u Partiji, u partijskoj kontroli i sveobuhvatnom i strogom upravljanju Partijom, naglašavajući vodeću ulogu političke konstrukcije Partije, promicanje odlučne borbe protiv korupcije. Od 18. partijskog kongresa održanog 2012. godine, Središnji komitet Partije, na čelu sa glavnim tajnikom Xi Jinpingom, počeo je borbu protiv korupcije od najvišeg rukovodstva, što je najavilo sveobuhvatno i strogo upravljanje u Partiji.

Rezolucija navodi deset povijesnih lekcija. Jedna od njih je “samorevolucija”. Misterij uspjeha Komunističke partije Kine, koja je postala življa nakon stotinu godina raznih iskušenja, leži u tome da se Partija uvijek drži istine i ispravlja pogreške. Pobjeda Partije nije u tome da ne griješi, nego da nikad ne bježi od priznanja i ispravljanja grešaka, da iskreno provodi kritiku i samokritiku, da se usuđuje suočiti se s problemima i ostaje smiona u samorevoluciji.

Mislim, kao što kaže zadnji dio Rezolucije, “u proteklih 100 godina, Partija je isporučila odličan odgovor narodu i povijesti. Sada se Partija ujedinjuje i vodi kineski narod na putu ostvarenja drugog stogodišnjeg cilja. Vrijeme postavlja pitanja, mi odgovaramo, a narod sudi. Moramo nastaviti postizati dobre ocjene i pokazati nove performanse na novom putu u novoj eri”. Čvrsto vjerujem da će Komunistička partija Kine i kineski narod, koji su izvojevali velike pobjede i slavu u proteklih 100 godina, izvojevati još veće pobjede i slavu na novom putu u novoj eri!

Svijetu je poznata službena politike vlade Vaše zemlje o „jednoj Kini” i planovima za reintegracijom svih provincija. Istovremeno, svjedočimo u posljednje vrijeme značajnim napetostima u Tajvanskom tjesnacu između Kine s jedne strane te SAD-a, Velike Britanije i Australije s druge. Trebamo li biti zabrinuti zbog tih napetosti i kako se situacija može smiriti?

Ponovno ujedinjenje preko tajvanskog moreuza je povijesni trend. “Neovisnost Tajvana” je povijesna protustruja i slijepa ulica. Težnja administracije na Tajvanu za neovisnošću neće promijeniti gvozdenu činjenicu da je Tajvan dio Kine, niti će uzdrmati čvrsti stav 180 zemalja diljem svijeta, uključujući BiH, koje se pridržavaju principa jedne Kine. Tijekom video sastanka između kineskih i američkih šefova država, predsjednik Joe Biden je ponovio da se SAD pridržavaju politike jedne Kine i da ne podržavaju “neovisnost Tajvana”. U 26 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i BiH, dvije zemlje su uvijek poštivale međusobnu neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. U zajedničkoj izjavi o uspostavljanju diplomatskih odnosa između dviju država i u odgovoru na pitanja iz Upitnika o pridruživanju BiH Europskoj uniji stoji da “Bosna i Hercegovina priznaje Vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legitimnu vladu koja predstavlja cijelu Kinu i da je Tajvan neodvojivi dio kineskog teritorija.”

Nijedna zemlja ili osoba ne bi smjela podcijeniti jaku odlučnost, čvrstu volju i snažnu sposobnost kineskog naroda da brani državni suverenitet i teritorijalni integritet. Kina će se ponovno ujediniti, i to će se desiti zasigurno.

Što mislite o “Global Democracy Summit” koji organizira Amerika a na koji nisu pozvani ni Kina ni BiH?

Demokracija je zajednička vrijednost svih ljudskih bića, a njeno izvorno značenje je da su ljudi na prvom mjestu. Demokracija nije monopol zapadnih zemalja i ne mogu je definirati zapadne zemlje. U svijetu ne postoji jedinstven model demokracije, a čak ni među zapadnim zemljama demokratski sustavi i oblici demokracije nisu isti. Nedemokratski je koristiti samo jedno mjerilo za mjerenje šarolikih političkih sustava svijeta i jednoličnim okom ispitivati šarenu političku civilizaciju čovječanstva. Da li je demokracija dobra ili loša u nekoj zemlji, ljudi te zemlje imaju izravne osjećaje i najviše se pitaju, tako da ih ne bi trebala ocjenjivati nekolicina ljudi izvana. Stoga je svrha održavanja takvog skupa samo potiskivanje drugih zemalja, te podjela svijeta na dva ili više tabora.

Ove godine obilježava se stogodišnjica osnutka Komunističke partije Kine, koja je uvijek visoko držala zastavu narodne demokracije cjelokupnog procesa od svog osnutka. Vjerujemo da demokracija nije ikebana, nije za ukras, već da se koristi za rješavanje problema koje narodu treba riješiti. Ključ demokracije jedne zemlje je u tome jesu li ljudi zaista vladari svoje zemlje, ovisno o tome imaju li ljudi pravo glasa, i što je još važnije, imaju li pravo na stvarno sudjelovanje; ovisno o tome kakva su usmena obećanja ljudi dobili tijekom izbora, i što je još važnije, koliko je od tih obećanja ispunjeno nakon izbora; ovisno o tome kakve su političke procedure i pravila propisana zakonima, i što je još važnije, jesu li ti zakoni sprovedeni. Moramo vidjeti jesu li pravila i procedure djelovanja vlasti demokratski, i što je još važnije, je li vlast stvarno nadzirana i ograničena od naroda. Ako se narod probudi tek u vrijeme glasovanja, ali nakon toga uđe u period mirovanja, ako sluša samo bombastične parole tijekom predizborne kampanje, ali nakon toga nema pravo glasa, ako je favoriziran samo kada se ubiru glasovi, ali bude izostavljen nakon izbora, takva demokracija nije prava demokracija.

Kineska sveobuhvatna narodna demokracija je institucionalno potpuni lanac, uključujući sve elemente demokratske politike, kao što su izborna demokracija, konzultativna demokracija, socijaldemokracija, bazična demokracija i građanska demokracija, koji pokrivaju sva područja demokratskog procesa, kao što su demokratski izbori, demokratsko savjetovanje, demokratsko odlučivanje, demokratsko upravljanje i demokratski nadzor itd. Ne postoje samo potpune institucionalne procedure, već i potpune prakse sudjelovanja, ostvarivanje demokracije procesa i demokracije rezultata. To je cjelokupni lanac, sveobuhvatna i najopsežnija, stvarna i djelotvorna socijalistička demokracija, koja učinkovito osigurava da svi ljudi upravljaju državnim, gospodarskim, kulturnim i društvenim poslovima različitim kanalima i oblicima, u skladu sa zakonom.

Iz svjetskog političkog razvoja naučili smo da politička civilizacija i politički sustav svake zemlje moraju biti duboko ukorijenjeni u tlu vlastitog društva, dok kopiranje političkog sustava drugih zemalja nije izvodivo, a može čak i pokopati buduću sudbinu zemlje. U tom smislu uvijek trebamo biti bistre glave, aktivno učiti iz svih blagotvornih dostignuća ljudske civilizacije, pozdravljati sve korisne sugestije i dobronamjerne kritike, ali nikako ne prihvaćati lekciju onih koji se prave mentori.

Svijet izlazi iz zdravstvene i ekonomske krize prouzročene COVID-om 19. Kakva je trenutno situacija u Kini i koliko se život promijenio u Vašoj zemlji u odnosu na predpandemijsko razdoblje?

U borbi protiv epidemije, kineska vlada i narod ujedinili su se kako bi poduzeli adekvatne mjere prevencije i kontrole, otkrivanja i liječenja, koje su brzo stavile pod kontrolu širenje epidemije i ranije uspostavile normalan gospodarski i društveni poredak. Do sada je 86,9% stanovništva primilo barem jednu dozu cjepiva protiv Covida-19, a 76,3% stanovništva završilo je cijeli ciklus cijepljenja. Pod utjecajem epidemije, kinesko gospodarstvo nastavilo se stabilno oporavljati, a temeljni trend stabilnosti i dugoročnog poboljšanja nisu se promijenili, te ostaje stabilna sila koja vodi globalni gospodarski oporavak. U prva tri kvartala ove godine, kinesko gospodarstvo poraslo je za 9,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, više od očekivanog cilja.

Trenutno još uvijek postoji mali broj slučajeva prenosa diljem Kine, kao i slučajeva uvezenih izvan zemlje. I dalje se držimo naših važećih inicijativa za prevenciju i kontrolu, ali velika većina ljudi se vratila normalnom životu. Obitelj mi često šalje fotografije svojih putovanja, šopinga i druženja s prijateljima, i kažu mi da iako život nije bitno drugačiji od onoga prije epidemije, još uvijek mnogo ljudi nosi maske u trgovačkim centrima i na ulicama, cijeneći teško stečene rezultate borbe protiv epidemije i preuzimajući odgovornost za svoje i zdravlje drugih.

Jurica Gudelj l Dnevnik.ba