Published On: Pon, sij. 29th, 2018

Kineski veleposlanik o Pelješkom mostu: Argumenti za žalbu su neutemeljeni, igra se na političku kartu!

“Nisam iznenađen žalbama, tvrtke imaju to pravo, ali sam iznenađen argumentima, kao prvo o dumping cijeni, a kao drugo da imaju nelojalnu konkurenciju jer je kineska tvrtka državna tvrtka”, rekao je novinarima kineski veleposlanik Hu Zhaoming i potom iznio objašnjenja.

Prvi argument se tiče navodno dampinške cijene koju je ponudila kineska tvrtka. Veleposlanik tvrdi da je hrvatska strana dala uvjete cijene od 1,8 milijardi kuna, te vjeruje da je ta cijena bila procijenjena i od europske agencije: “To znači da žalbe ne propituju kinesku ponudu nego odluku vlasti i europskih institucija.”

Drugi argument kojeg je veleposlanik odbio su žalbe na račun toga što je kineska tvrtka državna : “Kad je u pitanju najbolja tvrtka, nije pitanje je li privatna ili državna.”

Podsjetimo,  Hrvatske ceste su 12. siječnja objavile da su od tri pristigle ponude za prvu fazu izgradnje mosta Pelješac s pristupnim cestama izabrale ponudu kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, koje su za to ponudile cijenu od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).

Uz kineski konzorcij, koji je za izgradnju Pelješkog mosta dao ponudu od 2,08 milijardi kuna bez PDV-a odnosno 2,6 milijardi s PDV-om, ponude su dali i talijanski Astaldi i turska tvrtka IC Ictas te Strabag.Zajednička ponuda Astaldija i turske tvrtke iznosila je 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna s PDV-om, a Strabagova 2,62 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna s PDV-om.

No problemi su nastali odmah nakon izbora kineske tvrtke, u utorak, 22. siječnja zaprimljena je žalba Strabaga na izbor izvođača radova za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama.

Zatražio izručenje Tajvanaca

Na konferenciji za novinare se osvrnuo i na istragu o telefonskim prevarama i kazao da se među 63 uhićenih osumnjičenika nalazi 61 Tajvanac. Uhićena skupina je uključena u 12 slučajeva, a iznos ilegalno stečenog novca se penje na milijardu eura.

Na pitanje o oslobođanju kineskih radnika koji su bili uključeni u prevaru s call centrima rekao je da cijeni to što se Hrvatska držala kineske politike “Jedne države” u pogledu Tajvana, također je objasnio kako se radi o tipičnom slučaju telefonskih prevara: “Radi se o novom tipu kriminala, koji vuče svoje korijene s Tajvana.”

Objasnio je i kako kineska policija odavno ima posla s takvim kriminalnim organizacijama i kako je upoznata s njihovim metodama.

Veleposlanik je također zatražio i izručenje Tajvanaca tako da im se sudi u Kini.

Odnosi između Hrvatske i Kine sve bolji

Veleposlanik je komentirao odnose između dvije zemlje, za koju je rekao da je sve bolja: “Prošla je godina bila godina 25. obljetnice hrvatsko kineskih diplomatskih odnosa. Naši su vođe razmijenili čestitke i imali smo posjete na visokoj razini. No, važnije od toga bila je bolja vidljivost Kine i Hrvatske među narodima obiju zemalja koja je bila puno viša nego proteklih godina. Prošle je godine naša suradnja ostvarila značajan napredak.”

“Odnosi Kine i Hrvatske dobili su potporu svih stranaka u Hrvatskoj. Iz kineske perspektive vjerujemo da kinesko hrvatski odnosi mogu postati jači čim budu ispunjene još dvije platforme za suradnju”, nastavio je Hu Zhaoming i dodao kako je prva platforma inicijativa “jedan pojas, jedna cesta”, na kojoj Hrvatska ima poseban položaj na toj platformi, ne samo zbog Marca Pola već suradnje triju mora koju je pokrenula hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Druga platforma je suradnja 16+1. Hrvatski premijer Andrej Plenković dvaput je sudjelovao na tom sastanku. Kina je impresionirana pozitivnim stavom prema suradnju 16+1”, istaknuo je veleposlanik.

Najavio je otvaranje Kineskog kulturnog centra i ocijenio da je došlo vrijeme za uspostavu direktnih letova. Kao glavni prioritet u daljnjem razvoju bilateralnih odnosa naveo je jačanje trgovinske razmjene i suradnje u području turizma. U rujnu ove godine bi se u Dubrovniku trebao održati sastanak ministara zemalja okupljenih u inicijativi “16+1”, koja obuhvaća zemlje srednje, istočne i jugoistočne Europe i Kinu.

 

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer