Published On: Tue, Oct 6th, 2015

Kineska znanstvenica Youyou Tu 12. dobitnica Nobela za medicinu

Troje znastvenika/ca podijelit će ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu, a radi se o irsko-američkom znanstveniku Williamu C. Campbellu, japanskom znanstveniku Satoshi Ōmuri, te kineskoj znanstvenici Youyou Tu.
Tu je nagrađena zbog istraživanja inovativnih oblika liječenja malarije te tako postala tek 12. žena nagrađana u polju medicine.
Sudci su pojasnili da su analize i istraživanja Ōmure  i Campbella dovele do razvoja avermektina,  lijeka koji je drastično smanjio pojavnost sljepila i elifantijaze koje uzrokuju crvi oblići, a učinkovitim se pokazao kod drugih bolesti koje uzrokuju paraziti.
YOUYOU TU JE NAGRAĐENA ZA OTKRIĆE ARTEMISININA KOJI JE ZNAČAJNO SMANJIO SMRTNOST KOD OBOLJELIH OD MALARIJE, A KAKO BI DOŠLA DO TOGA PROUČAVALA JE DREVNU LITERATURU O BILJNOJ MEDICINI.
Provodila je ispitivanja koriseći ekstrakt biljke Artemisia annua i otkrila da bi mogla biti učinkovita. Iako su prvotni rezultati bili nekonzistentni, uspjela je otkriti koja komponenta biljke može ubiti parazite malarije u ranoj fazi razvoja.

  1. Nobelova nagrada za medicinu, prva je objavljena ove godine. Dobitnici/e nagrada za fiziku, kemiju i književnost bit će otkriveni tijekom ovog tjedna, nagrada za ekonomiju očekuje se u ponedjeljak, a za mir u petak. [Ž.V.] TheLocal