Published On: Pet, tra 1st, 2022

Kina označila SAD i NATO kao vodeće poticatelje ukrajinske krize

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je okrivio za rat u Ukrajini barem djelomično Sjedinjene Države zbog inzistiranja na širenju vojnog saveza NATO ka blizini ruskih granica. Dvadesetjedna od 27 članica EU također je država članica NATO-a.

Na virtualnom samitu, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica komisije Ursula von der Leyen i šef europske diplomatike Josep Borrell tražili su nagovještaje kineskog predsjednika i čelnika Komunističke partije Xi Jinpinga i premijera Li Keqianga da će Peking pomoći u okončanju rata.

– Kina ne odobrava rješavanje problema putem sankcija, i mi se čak i jače protivimo jednostranim sankcijama i širokoj jurisdikciji koja nema nikakve osnove u međunarodnom pravu – izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na redovnom dnevnom brifingu za novinare dok su se dvije delegacije sastale.

Zhao je kazao da, kada je riječ o Ukrajini, Peking neće biti prisiljen da “bira stranu ili da usvoji pojednostavljeni pristup prijatelja ili neprijatelja”.

– Trebali bismo se, posebno, opirati hladnoratovskom razmišljanju i blokovskoj konfrontaciji – kazao je.

– Kao počinitelj i vodeći poticatelj ukrajinske krize, SAD su predvodile NATO u pet krugova širenja ka istoku u posljednje dva desetljeća nakon 1999. godine – naglasio je on, dodajući da je članstvo u NATO-u skoro udvostručeno sa 16 na 30 zemalja i Rusija je, korak po korak, stavljena pred zid.

Kina tvrdi da ne zauzima stranu u ukrajinskom sukobu, iako je objavila “neograničeno” partnerstvo s Rusijom i odbila je osuditi rusku invaziju, prenosi AP.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Neron
Neron
1 mjesec prije

Pametni Kinezi samo što oni smiju reći ono što većina zemalja ne smije zbog straha od sankcija zapada

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

šta nek samo Europa zabrani import ovim ping pong i korona kreatorima vraćaju se na bijedu tešku..

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Vidis prijatelju danasnji svit ti je jedno veliko globalno selo a ekonomija ima neke svoje zakonitosti.Ako cijene budu rasle ni narodzapadni zemalja nece moc ili nece htjet kupovat Kineske stvari a kamo li ovi iz nerazvijenih zemalja.Tako da ni Kini ne pase ovaj potres na svjetskom trzistu.Mislim da niPutin nije svjesan koliko je sranje napravio sa ovim ratom i da bi se rado vratio na 23.02.2022g.Ali za slabice i narciste i nije da vode selo a kamo li najvecu drzavu na svitu.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

TO I NIJE NEKA VIJEST,PA SAMO LUDJAK TO NE VIDI.