Published On: Čet, pro 10th, 2015

Kina najveći trgovinski partner Afrike


Kina je najveći međunarodni trgovinski partner Afrike, a vrijednost trgovine u 2014. godini procjenjena je na 201 milijardu dolara, što predstavlja nagli rast u odnosu na 10,6 milijardi dolara u 2000. godini
Kineski predsednik Si Đinping obećao je da će Africi obezbijediti 60 milijardi dolara za razvoj, što su lideri Kine i Afrike ocjenili kao “dobitak za obe strane”.
Govoreći na Forumu o kinesko-afričkoj saradnji Johanesburgu, Si je istakao da će 10 oblasti dobiti finansijska sredstva namijenjna, izmedju ostalog, za infrastrukturne projekte, pomoć za zemlje pogodjene sušom i hiljade stipendija za školovanje afričkih studenata.
Kineski predsjednik je obećao da će obezbijediti pomoć za unapređenje zdravstvenih ustanova u Africi, satelitski prijem u 10.000 afričkih sela, kao i obuku za stotine novinara.
Prema podacima Južnofričkog instituta za međunarodne poslove, kineska vlada postala je najveći međunarodni trgovinski partner Afrike u 2009. godini.
Vrijednost trgovine u 2014. godini procjenjena je na 201 milijardu dolara, što predstavlja nagli rast u odnosu na 10,6 milijardi dolara u 2000. godini.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare