Published On: Čet, ožu 16th, 2023

Kina i Indija najveći dobitnici zapadnih sankcija Rusiji

Zapadne sankcije na rusku i iransku naftu usmjerile su jeftino gorivo u Aziju i smanjile razliku u cijenama koja je do sada ‘radila‘ za Europu, a najveći su dobitnici u toj promjeni Kina i Indija, prema analitičarima i podacima Refinitiv Eikona.

Azijski uvoznici desetljećima su plaćali više za naftu velikih izvoznika, poput članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte, što je među analitičarima i dužnosnicima vlada zemalja-potrošača iznjedrilo naziv ‘azijski dodatak‘.

– Azijci su nekada imali manje opcija od ostatka svijeta jer su bili prisiljeni cijenama privlačiti izvoz udaljenih proizvođača – objašnjava Jorge Montepeque koji je svojedobno sudjelovao u izradi referentne cijene za marku nafte Brent.

– Zato su, po definiciji, (…) morali plaćati više dok su se Europa i Amerika mogle opskrbljivati kod kuće – napominje.

‘Dodatak‘ se sada smanjio, što de facto funkcionira kao poticaj za azijska gospodarstva, naglašavajući još jednu nenamjernu posljedicu zapadnih sankcija izvozniku nafte i plina Rusiji. Europske pak zemlje zbog sankcija sada plaćaju više za prirodni plin.

– Možemo reći da su najveći dobitnici sankcija pojedini veliki potrošači u Aziji, u prvom redu Indija i Kina – zaključio je Ole Hansen, analitičar za robna tržišta u Saxo Banku.

Rusija je zbog zapadnih sankcija u 12 mjeseci zaključno sa siječnjem prodala više nego dvostruko više nafte Aziji, prema podacima analitičke tvrtke Kpler.

Iran, koji je također pod američkim sankcijama, po nekim je procjenama povećao izvoz nafte na najviše razine u posljednje tri godine, a Kina mu je najveći kupac.

Glavna ruska izvozna mješavina sirove nafte Urals, koja se prije invazije na Ukrajinu prodavala u Europi po cijeni nižoj za nekoliko dolara od cijene referentne marke Brent, prodaje se sada u Aziji po 24 dolara nižoj cijeni, prema podacima Refinitiv Eikona.

Neki industrijski izvori, koji žele ostati neimenovani, kažu pak da je razlika ipak nešto manja i da Urals jeftiniji za 10 do 15 dolara po barelu.

Čak i ako je ruska nafta jeftinija za nekih 15 dolara po barelu, rafinerija u Indiji koja prerađuje 200.000 barela dnevno trošit će na nabavu tri milijuna dolara dnevno manje od europske konkurencije. Tokom godine iznos će premašiti milijardu dolara.

Indijski ministar nafte Hardeep Singh Puri rekao je početkom veljače da će nastaviti kupovati naftu iz Rusije ako cijene “i dalje budu dobre”.

Borba za cijene

Azijski ‘dodatak‘ datira iz 1980-ih godina kada su zemlje-proizvođači nafte počele objavljivati cijene bazirane na referentnim cijenama na terminskim tržištima koje su katkada bile više za kupce u Aziji, budući da su više ovisili o uvozu pa je njihov utjecaj na cijenu bio minimalan.

Azijski kupci pokušali su smanjiti razliku već i prije zapadnih sankcija na rusku i iransku naftu, ulažući u rafinerijske kapacitete kako bi potaknuli potražnju i poboljšali pregovaračku poziciju u utvrđivanju cijena.

Saudijska Arabija i drugi vodeći izvoznici nafte aktualne su promjene reflektirali u znatno nižim službenim prodajnim cijenama, koje iskazuju razliku u odnosu na regionalne referentne vrijednosti.

Od studenog Saudijska Arabija smanjila je razliku za marku Arab Light koja se prodaje u Aziji za 3,35 dolara po barelu. Razlika u cijeni za kupce u Europi nafte Ras Tanura povećana je pak u istom razdoblju za 10 centa po barelu.

Prodajnu cijenu za azijske kupce smanjili su od studenog i Irak i Kuvajt. Irak objavljuje cijene za Europu koje su također podignute na kraju prošle godine.

– Iran a sada i Rusija sve se više nadmeću cijenama pa ih moraju prilagoditi i drugi proizvođači s Bliskog istoka. Rezultat su relativno više prodajne cijene za Europu – objasnio je Hansen,.

Europa gubi rusku sirovu naftu pa mora nabavljati barele iz udaljenijih krajeva i ‘u teoriji, cijene na Bliskom istoku postaju nepovoljnije za Europljane‘, zaključio je analitičar za robna tržišta u Saxo Banku.

 

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
14 dana prije

Ma ša ba ovi znaju! Sad će njima naši rusofobi na Poskoku objasnit kako stvari stoje- Rusi propadoše, a jEvropi nikad bolje. Kina, lndija-pih! jAmerika je glavna. Ona pazi ljudska prava bolan! A kom se ne sviđa, nek ide u Rusiju radit, jerbo mi rusofobi idemo u jEvropu iz ljubavi-jok zbog para.

Last edited 14 dana prije by Anonimac
Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

Poskokovci su rusofili.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
14 dana prije

Negdje fifti-fifti !
Samo što su rusofobi agresivniji.

Despot-Vihor Dzenosajd.Motors!
Despot-Vihor Dzenosajd.Motors!
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
14 dana prije

Nemaju razloga ni za russofobiju,90ih su ih oni naouružavali, priznali medju prvima a SRJ uveli sankcije. Čak su sigurno više novca ulagali u Hr nego u Srb do invazije na Ukr. Turizam,Sberbanka i ko zna šta još.

Lav iz Pionirske
Lav iz Pionirske
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
14 dana prije

Ma kakva Evropa? Pa oni su već poskapali od gladi bez Ruske pšenice i smrznuli se bez Gasa… ono malo što ih je ostalo, sve idu u Srbiju da traže posao… i u rs, al samo oni iznad 75 godina!

Despot-Vihor Dzenosajd.Motors!
Despot-Vihor Dzenosajd.Motors!
Šta ti kažeš na ovo?  Lav iz Pionirske
14 dana prije

Pa kad bi Saralabad Zenica Tuzla i ostale kasabe imale auto put mozda bi i kod vas došli ali kako Muradife? Katapultom?

Lav iz Pionirske
Lav iz Pionirske
Šta ti kažeš na ovo?  Despot-Vihor Dzenosajd.Motors!
14 dana prije

Nemamo Autoput nažalost, tako da bolje i ne dolazi više…. nego nadam se da si ti kupio godišnju Vinijetu, jer Slovenac hoće grdno da kazni ako je nemaš!

Despot-Vihor Dzenosajd.Motors!
Despot-Vihor Dzenosajd.Motors!
Šta ti kažeš na ovo?  Lav iz Pionirske
13 dana prije

O ne sad mi život nema smisla bez tuzle olova i zenice,propit cu se ka Sejdo alouha mi. Živim na relaciji Srpska Srbija i kad sam provjeravao zadnji put na slovo “B” su bili glavni gradovi kakva Ljubljana moj gllaviću-laviću

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Lav iz Pionirske
13 dana prije

Kakav vi i autoput? Kome ste to bitni? Bitnija je Gaza od vas. Neka vas tamo
Što vam zatreba može se na mazgama i konjima dopeljati il iz aviona padobranom eventualno. I to vam je to.

Kvico
Kvico
14 dana prije

Tekst je pun nelogicnosti osim konstatacije da su ove dvi zemlje profitirale.Ali nisu jedine.Na primjer i Turci su malo omastili brke,pa Saudijci pa jos poneki.Ali sta budali bi pa rat pokrenu to mi nikako u glavu nemore.A onaj mu njegov glavni,vjerovatno bivsi,obavjestajac tide lipo objasniti da to nikako pametno nije al budala ko budala oce i gotovo.Ko Dzemal Bijedic kad se narolja na sajmu u Vitini pa colovraje oce kapunit zenu sto je posluzivala.Umislio Dzemo da je pasa,a ova budala da ce bit car.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
13 dana prije

Jes možda služio ’81. JNA u Surdulici?
Bio jedan desetar budala, isto tako nešto ko ti, pa ko velim-da nisi ti to?

Last edited 13 dana prije by Anonimac
Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
13 dana prije

Nisam,u Surdulici su inace sluzili upriliku ko taj tvoj desetar.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
13 dana prije

Zato pitam. Bacaš na njega pa ko mislim-jes ti taj 🤔