Published On: Sub, pro 11th, 2021

Kina: Američka demokracija je oružje masovnog uništenja

KINA je danas američku demokraciju nazvala “oružjem masovnog uništenja”, nakon summita za demokraciju koji je SAD organizirao kako bi ojačao istomišljenike u suočenju s autokratskim režimima.

Kina je izostavljena iz dvodnevnog virtualnog summita – zajedno sa zemljama među kojima su Rusija i Mađarska – i ljutito odgovorila optužujući američkog predsjednika Joea Bidena da izaziva ideološke podjele iz doba hladnog rata.

Kina optužuje SAD da potiče revolucije u inozemstvu

“‘Demokracija’ je odavno ‘oružje za masovno uništenje’ koje SAD koristi za upletanje u druge države”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u online priopćenju, koje je također optužilo SAD da su “potaknule ‘obojene revolucije'” u inozemstvu.

Ministarstvo je također tvrdilo da je summit organizirao SAD kako bi “povukao crte ideoloških predrasuda, instrumentalizirao i naoružavao demokraciju… (i) poticao podjele i sukobe”.

Umjesto toga, Peking je obećao da će se “odlučno oduprijeti i suprotstaviti svim vrstama pseudodemokracija”.

Propagandni napad Kine

Uoči summita, Kina je pojačala propagandni napad kritizirajući američku demokraciju kao korumpiranu i neuspješnu.

Umjesto toga, iznijela je vlastitu verziju “pučke demokracije” u bijeloj knjizi objavljenoj prošli tjedan čiji je cilj ojačati legitimitet sve autoritarnije vladajuće Komunističke partije pod predsjednikom Xi Jinpingom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je SAD u više navrata nijekao da će biti još jednog hladnog rata s Kinom, napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva zadnjih su godina porasle zbog više pitanja, među kojima su trgovina, tehnološko natjecanje, ljudska prava, Xinjiang i Tajvan.

Tajvanu ostalo sam 14 diplomatskih saveznika

Američko ministarstvo financija u petak je sankcioniralo dvojicu visokih kineskih dužnosnika zbog kršenja ljudskih prava u regiji Xinjiangu i stavilo kinesku tvrtku za nadzor umjetne inteligencije SenseTime na crnu listu zbog svoje tehnologije prepoznavanja lica koja cilja na ujgursku manjinu.

Tajvan, demokratski samoupravni otok na koji pravo polaže Kina, pozvan je na američki summit u jasnom prijeziru prema svom većem susjedu.

No, usred Bidenova summita Peking je dobio poticaj kada je Nikaragva odustala od prethodnog diplomatskog saveza s Tajvanom, rekavši da priznaje samo Kinu.

Ta objava ostavlja Tajvan sa samo 14 diplomatskih saveznika. Kao odgovor, američki State Department pozvao je “sve zemlje koje poštuju demokratske institucije” da “prošire angažman” s otokom.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ganga🐉
Ganga🐉
8 mjeseci prije

K.m.eeeeee

Bleda
Bleda
8 mjeseci prije

Sve tačno.