Published On: Čet, ruj 22nd, 2016

Kim Jong-un na plakatima u zapadnoj, a Šešelj u istočnoj Hercegovini


Istočna Hercegovina, posebno dijelovi općine i središta Gackog i Bileće, uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će se održati u nedjelju, 2. listopada, kako je zabilježila ekipa Anadolu Agency (AA) oblijepljena je plakatima i bilbordima sa likovima predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja ..
Veliki bilbordi i plakati s likom predsjednika SRS-a na ulazu u Bileću poručuju “Srpske u sigurne ruke – SRS”. U centru Bileće preko ulice postavljen je i veliki pano s likom lidera SRS-a, inače aktualnog zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije.
I veliki dio središta Gackog je oblijepljen Šešeljevim plakatama. Sa njih se građanima Gackog poručuje da “Šešelj dolazi”.
Na središnjem trgu s uzdignuta tri prsta postavljen je i veliki pano Srpskog pokreta obnove (SPO) čiji je lider u Srbiji Vuk Drašković.
Na panou je ispisan tekst “Jedna lista protiv komunista” uz poruku “Za bolje Gacko”. Interesantno je da je plakat postavljen u neposrednoj blizini spomenika posvećenog herojima i borcima Narodnooslobodilačkog rata 1941. – 1945.
Za razliku od Gacka i Bileće u Trebinju i Foči potpuno druga slika sa izbornim plakatama. Sa njih nema nacionalističkih, niti ratnohuškačkih poruka.
Jedino mjesto na kojem se nalazi lik haškog optuženika, nekadašnjeg zapovjednika Vojske RS-a Ratka Mladića, ali i gdje je postavljena ratna zastava Vojske RS-a je sjedište općinske boračke organizacije Foča, inače mjesta gdje su i sjedišta svih značajnijih lokalnih organizacija iz stranaka iz RS-a.
Ekipa AA je zabilježila veće prisustvo zastava SNSD-a i NDP-a, posebno u Foči, kao dva suprotstavljena bloka koja predvode aktualni predsjednik RS-a Milorad Dodik, odnosno Zdravko Krsmanović, visoki dužnosnik NDP-a, raniji načelnik opštine Foča i kandidat za prvog čovjeka tog grada na lokalnim izborima, ali i aktualni zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.
Također, u Foči, ali i Trebinju postavljeni su veliki bilbordi i posteri s likovima predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) i gradonačelnika Prijedora Marka Pavića koji poručuje “Mi znamo kako”, koji baš kao ni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić s porukom “Srpski može bolje “, čiji su posteri obljepljeni u Foči nemaju nikakve veze s lokalnim izborima u tom gradu.
Isto je i sa likovima predsjednika RS-a Milorada Dodika koji dominira na svim plakatama SNSD-a kako u Foči tako i istočnoj Hercegovini.
– Od Dodika i Ivanića do Đokića i Mihaljice –
Iako s lokalnim izborima u Gacku nema nikakve veze na posterima su i likovi Petra Đokića, predsjednika Socijalističke partije (SP) i ministra industrije, rudarstva i energije Republike Srpske, te Branislava Borenovića, predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) i zastupnika u Narodnoj skupštini RS -a u Gacku i Bileći.
Na plakatama u Bileći, u neposrednoj blizini Ravnogorskog parka, postavljene su i plakate predsjednika Srpske radikalne stranke RS Milanka Mihaljice i zastupnika u Narodnoj skupštini RS. Doduše, većina ih je oštećena i pocijepana.
Istovremeno se u zapadnoj Hercegovini, što je najizraženije u Čitluku, kako je zabilježila ekipa Anadolu Agency (AA) na terenu, nalaze postavljeni veliki bilbordi, ali i plakate s likom Kim Jong-una, čelnika Sjeverne Koreje.
Sa vojničkim pozdravom, na plakatama sa likom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una poručuje se “Ipak je bilo previše 30 godina jedne vlasti”.
Kako je plakate postavila Nezavisna lista za Hrvatski sabor general Željko Glasnović, pretpostavlja se da se oni većinom odnose na prijevremene parlamentarne izbore za Hrvatski sabor koji su održani 11. rujna, ali i dalje nisu uklonjene, pred lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, pa se mogu protumačiti dvojako.
To je posebno iz razloga što su plakati iste sadržine sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom i istim porukama i oni koje je postavio Hrvatski savez HKDU-Hrast koji se natječe na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini sa svojim kandidatima.
Interesantno je i to da na plakatima u zapadnoj Hercegovini, za razliku od istočne, nema likova predsjednika niti lidera stranaka iz vlasti na razini BiH ili Federacije BiH.
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se u nedjelju, 2. listopada, a na njima se u utrci za zastupnike Skupštine Brčko distrikta, gradonačelnike Tuzle, Zenice, Širokog Brijega, Bihaća, Bijeljine, Banjaluke, Prijedora, Doboja i Trebinja, načelnike općina / općina u FBiH i RS-u, te vijećnike i vijećnike u gradskim i općinskim vijećima i skupštinama općina u oba bh. entiteta natječe preko 30.000 kandidata što je gotovo jedan posto ukupnog broja stanovnika Bosne i Hercegovine prema popisu stanovništva iz 2013. godine.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x