Published On: Sun, Jun 18th, 2017

KIĆENJE TUĐIM PERJEM: SDA-ovci ponovno prisvajaju zasluge za oslobođenje Mostara

Od ove godine povijest je promijenjena – Mostar je od srpski paravojnih snaga i tzv. JNA oslobodila šačica Bošnjaka iz Mostarskog bataljona. To je najnovija interpretacija povijesti koju od ove godine forsiraju sve bošnjačke političke stranke i nevladine organizacije.

Posljednji u nizu špekulanata je Šerif Špago, član Organizacijskog odbora manifestacije “Putevima pobjede” koji je u Podveležju tijekom masovnog iftara rekao kako su Bošnjaci oslobodili Mostar. Prije njega isto je rekao i Bakir Izetbegović, stranački mu šef.

Špago, inače predsjedavajući Skupštine HNŽ  je izjavio kako je u “lipnju 1992. godine Samostalni bataljon obrane Mostara oslobodio grad od agresorskih snaga, a u nastavku te operacije odred Teritorijalne odbrane Podveležja je protjerao agresora sa tih prostora”.

“Tada su zarobljene velike količine naoružanja i streljiva. Praktično, s tim operacijama, prvim pobjedama Armije RBiH  omogućeno je da kasnije naši borci uspješno brane Mostar i Hercegovinu od drugih agresora”, kazao je Špago, aludirajući na Hrvate.

Organizatori su ranije podsjetili da je u toj operaciji na Podveležju zarobljeno i 40 vojnika i srpskih časnika.

Istina je, pak, potpuno drugačija: u operaciji Lipanjske zore HVO i HV su oslobodili i istočni Mostar i Podveležje i spasili na tisuće Bošnjaka od zločina.

Istovremeno, dok je HVO držao bojišnicu na Podveležju, tzv. ARBiH je pripremala operaciju “Nož u leđa” kojoj je cilj bio pokoriti Hrvate. Tako su Bošnjaci iz HVO-a odjednom uperili oružje u svoje suborce Hrvate i time otvorili sukob tzv. ARBiH i HVO-a.

J. G. / Dnevnik.ba