Published On: Sat, May 30th, 2020

Kesić: Odgovorićemo na pritiske i prijetnje porodici Katarine Ristić

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da će to diplomatsko predstavništvo pomoći srpskoj zajednici u Čikagu i okolini da adekvatno odgovori na pritiske bošnjačkih političara, aktivista, organizacija i udruženja na porodicu srednjoškolke Katarine Ristić iz Čikaga, koja je svojim radom “uspjela izdejstvovati da se u tamošnjim udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH.”

Kesić je rekao Srni da su te prijetnje i pritisci prema Ristićima, kao i svima koji su pomogli da se u školskom sistemu prihvate određene izmjene istorijskih činjenica, neprihvatljivi, a pogotovo onih državnih službenika institucija BiH koji se miješaju u unutarnja pitanja školske općine u okolini Čikaga.

On je rekao da će u otklanjanju ovih pritisaka sudjelovati i predstavnici iz Republike Srpske u institucijama BiH, koji razumiju da je nedopustivo da generalni konzul iz Čikaga izađe iz okvira svog posla i da se, zloupotrebljavajući svoju poziciju, bavi unutarnjim pitanjima SAD.

– U ovom slučaju jedne školske općine – rekao je Kesić.

On je istaknuo da je jako bitno da srpska dijaspora u SAD uvijek zna da ima pravo da demokratskim putem brani svoje interese kada god smatra da je diskriminirana.

– U ovom slučaju, školski program je bio vrsta diskriminacije prema srpskoj djeci, jer je iznešen niz lažnih materijala i optužbi na račun srpskog naroda. Odlučnost i hrabrost porodice Ristić su u vezi s tim bili da dignu svoj glas koristeći svoje pravo u skladu sa propisima te školske zajednice u Čikagu. Oni su istrajali da buduće generacije srpske djece nemaju pomenute neprijatnosti i ne suočavaju se sa nepravdom kao pripadnici jednog naroda i zajednice u okolini Čikaga – rekao je Kesić.

On je naveo da podrška svim članovima srpske zajednice u SAD, koji su na neki način diskriminirani, treba biti stalna obaveza srpskih predstavnika u diplomaciji, ali i u zajedničkih institucijama BiH.

Školski distrikt Park Ridge u Čikagu je , prema pisanju srpskih medija, nakon žalbe porodice Ristić porijeklom iz BiH promijenio udžbenik istorije u kojem je ranije bilo navedeno da je Srbija “izvršila agresiju na BiH i da je predsjednik Srbije Slobodan Milošević odgovoran za genocid u BiH”, dok je termin “genocid” sada zamijenjen pojmom ekstremno surov, nasilan akt.

Katarina Ristić je rekla da je imala samo 15 godina kada je dobila zadatak da napiše seminarski rad o temi “Genocid nad Bošnjacima devedesetih”, da je o ratu u BiH znala samo ono što joj je ispričao otac Ranko, a to je da im je u BiH zapaljeno sve, da joj je baka Koviljka silovana, pa ubijena u Vozući 1993. godine.

Od kada su mediji objavila da je Katarina promijenila školski program lažne istorije o ratu u BiH, ona i njen otac neprekidno dobijaju prijetnje smrću od islamskih organizacija i pojedinaca, prenio je “Sputnjik”.

Bošnjaci Čikaga: Populistički i lažan tekst

Populistički tekst namijenjen isključivo srpskoj čitalačkoj publici emotivno negativno ”nabildanoj” prema istini o genocidu u Bosni i Hercegovini, afirmativno govori o borbi jedne učenice osnovne škole Emerson u čikaškom gradiću Niles koja je kroz izradu školskog eseja uz korišteni ”objektivni” materijal uspjela ”pobiti” presude Stalnog Suda pravde u Haagu, osnovanog od strane UN-a još 1945.godine, i  ”argumentovano dokazati” da se u Bosni i Hercegovini nije desio genocid te da se ta riječ, kao i tumačenje rata u Bosni i Hercegovini kao agresije, na kasniji zahtjev njenog oca Ranka Ristića izbacuje iz školskih udžbenika u školskom distriktu 64, kao i da se 200,000 poginulih Bošnjaka smanjuje na polovinu tog broja.

Bila je to planski smišljena ”bajramska čestitka” srpskog portala čiji je cilj bio uznemiravanje bošnjačke zajednice u Čikagu, ali i udar na bosanskohercegovačkog Generalnog Konzula u Čikagu, mr. Elvira Resića, koji se drznuo, samo zamislite, poslati upit navedenoj školi jesu li novinski napisi o negiranju genocida tačni. Bilo je to dovoljno da se ista mašinerija okrene protiv njega te da se tim povodom oglasi ni manje ni više nego ”šef predstavništva” manjeg BH entiteta u Washingtonu, porezni lobista, Obrad Kesić. Kasnije će isti portal Bošnjacima čestitati bajram pozivajući na toleranciju i saosjećanje. Naravno, cilj je bio ušutkivanje vodećih ljudi u bosansko-američkoj zajednici u Čikagu, kako bi se Bošnjaci ”vaspitali” u pogledu historijskih činjenica, tj. da dozvole novi način njihove interpretacije i to ni manje ni više nego od strane pripradnika onog naroda čiji pojedini članovi ili organizovane strukture (čitaj. Policija RS-a) su bili izvršitelji genocida u Srebrenici.Poseban gnjev čitalačke publike srpskog propangadnog portala izazvao je službeni odgovor direktorice Emerson škole, gospođe Samanthe Alaimo, koja je navela da je ”izučavanje genocida dio školskog programa države Illinois i da je kao takav obavezujući da se izučava, što uključuje i izučavanje genocida u Bosni i Hercegovini.” Bila je to istinska blamaža za navedeni portal, porodicu Kesić i sve one koji su likovali da je izučavanje bosanskog genocida izbačeno iz školskog programa. Tada su krenuli novi i naručeni medijski natpisi, kako navedenog portala tako i portala u Bosni i Hercegovini, poput Nezavisnih novina i dr.

Za one manje upućene treba kazati da jedan školski esej ne mora da sadrži objektivne informacije, te da i pored toga može dobiti prolaznu ocjenu ili čak biti ocijenjen odličnim, jer učitelj neće provjeravati historijske činjenice, ali da će se američki stav o pitanju genocida u Bosni i Hercegovini izmijeniti; za to je potrebno malo više napora od inata Ranka Ristića koji je napustio mjesto nadomak Zavidovića u kojemu se ”Moskva branila” od ”muslimanskih terorista” kako portal Serbian Times u kasnijim tekstovima oslovljava one koji su se drznuli progovoriti.

Ono što je Ranko Ristić uradio svome djetetu, podstičući ga da negira presuđeni genocid u Bosni i Hercegovini, postat će teret djetetu koje emotivno brani sliku o neumiješanosti pripadnika svog naroda u najveći zločin u Evropi nakon drugog svjetskog rata, pokazuje se kao istinita najava stručnjaka za mentalno zdravlje koji su upozoravali da će pandemija Korona virusa ostaviti posljedice na psihološko zdravlje pojedinih ljudi, ako ne i čitavih zajednica.

Iskrena reakcija portala Serbian Times bila bi da upute izvinjenje prvenstveno bosanskohercegovačko-američkoj zajednici u Čikagu, a svakako i Bošnjacima u Sjevernoj Americi i Bosni i Hercegovini, na uznemiravanju za vrijeme ramazanskih i bajramskih blagdana.

U potpisu dolje navedena bosanskohercegovačka udruženja u Čikagu:

Udruženje Srebreničana – Čikago
Friends of Prijedor
Udruženje Kozarčana – Čikago
Udruženje građana Bosanska Dubica – Čikago

Datum: 28.05. 2020. godine
Chicago, IL