Published On: Pon, ruj 19th, 2016

KESIĆ: Građani RS če da brane ustavna ovlaštenja glasom a ne oružjem

BEOGRAD – Šef Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu Obrad Kesić istakao je da se referendum o Danu Republike kao demokratska borba mora dovesti do kraja i da se mora razbiti percepcija da Srpska nema pravo koje imaju svi drugi narodi na planeti. “Ako se prihvati ova odluka, onda ovakvom odlučivanju nema kraja i možemo očekivati ​​da će ubrzo postati sporno i ime Republike Srpske i svaki njen simbol. Zato je ova borba možda najvažnija od rata do danas”, istakao je Kesić.
On kaže da je očekivao ovakvu odluku Ustavnog suda BiH i da su sve indikacije bile da se ide na zaoštravanje situacije.  “Nekome očito odgovara da gurne Republiku Srpsku u situaciju gdje mora boriti za svoja prava i da štiti svoj ustavni poredak i Dejtonski sporazum s odlučnošću koju će pokazati kroz provođenje referenduma”, rekao je Kesić za “Sputnik”, ističući da se Ustavni sud potpuno stavio u svrhu jedne politike koja je smišljena da ruši nadležnost Republike Srpske, da ruši njene simbole.
Kesić je dodao da Bakir Izetbegović pokazuje agresivnu politiku koja je neodgovorna prema BiH, jer pokazuje da kod njega ne postoji volja za sporazumom i volja prihvatiti postojanje Republike Srpske.  “Republika Srpska nije dana, ona je skupo plaćena i zbog toga njeni građani imaju pravo koristiti svoje ustavne ovlasti u obrani svoje republike i to će raditi ne oružjem, nego glasom”, istakao je Kesić i poručio da je važno da Republika Srpska u ovoj borbi istraje i da građani pokažu da su, ipak, oni nositelji legitimiteta i ovlasti koja im pripadaju.
On je rekao da je američka Ambasada u Sarajevu jedan od ključnih igrača u svakom političkom predmetu u BiH, da često tumači Dejton i međunarodno pravo na pogrešan način.  “Taj sporazum ne predviđa nametanje odluka kroz pravno nasilje koje se već duže vrijeme provode visoki predstavnik i međunarodna zajednica. Republika Srpska postoji zato što su je njeni građani odlučno obranili, ginuli su u ratu. Bogu hvala, ova borba nije borba s oružjem, ali je to ne čini ništa manje značajnom, jer je Srpski ugrožena “, dodao je Kesić. Komentirajući predstojeći sastanak u Moskvi predsjednika Srpske Milorada Dodika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Kesić je rekao da je svaki susret s Putinom vrlo bitan za Republiku Srpsku i da to potvrđuje da je Srpska ravnopravan partner.
“Ona je entitet i sa ovom borbom i susretom s Putinom pokazuje jednu određenu snagu i da zaslužuje da bude poštovana kao i bilo koji drugi subjekt na međunarodnoj sceni. Razgovor s predsjednikom Rusije je dobrodošao što se tiče tajminga, to je simbolika koja je bitna pogotovo što se tiče građana Srpske, jer se često nameće teza da su izolirani “, dodao je Kesić. Kesić je naglasio da je Putin više puta pokazao da je iskren prijatelj ne samo Republike Srpske, nego i srpski naroda i da je zbog toga njegova podrška u svakom momentu dobrodošla.
On je naglasio da Banjaluka želi partnerstvo i sa ostalim zemljama, kao i sa Washingtonom, ali da s druge strane ne pokazuju dobru volju.
Nezavisne.com

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x