Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić rekao je kako deklaracija SDA koja najavljuje unitarizam gura BiH u duboku i ozbiljnu krizu, te raspad. “Nema volje SDA i bošnjačkih lidera da BiH unaprijedi svoj put prema EU. Čak mislim da SDA nije opredijeljena da BiH uđe u EU, jer postavljaju uvjete koji nemaju veze […]

" />
Published On: Ned, ruj 22nd, 2019

KESIĆ: Deklaracija najavljuje raspad BiH, SDA ne želi BiH u Europskoj uniji

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić rekao je kako deklaracija SDA koja najavljuje unitarizam gura BiH u duboku i ozbiljnu krizu, te raspad.

“Nema volje SDA i bošnjačkih lidera da BiH unaprijedi svoj put prema EU. Čak mislim da SDA nije opredijeljena da BiH uđe u EU, jer postavljaju uvjete koji nemaju veze s europskim putem i dogovorom da se formira Vijeće ministara”, rekao je Kesić za Radioteleviziju Republike Srpske.

On je naveo kako je bilo prijeko potrebno iskazivanje jedinstva političara iz Srpske, koji su se sastali s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“To je dobro došlo i konačno možemo govoriti o jedinstvenom stavu s ciljem da Srpska izgradi što bolju poziciju za buduće pregovore i s međunarodnom zajednicom”, rekao je Kesić.

On ističe kako je očigledno da je SDA, ranije primivši određene signale iz dijela međunarodne zajednice, krenula u radikalizaciju sastavljanjem deklaracije koja je dovela u pitanje konstitutivnost naroda u BiH, zbog čega Srpska mora braniti svoje pozicije.

Kesić je istaknuo kako je bila blaga osuda deklaracije iz američkog Veleposlanstva u BiH, dok su lideri iz Srpske, s druge strane, predmet mnogo oštrijih njihovih osuda./HMS/