Published On: Tue, Aug 25th, 2020

KESIĆ: BiH može sačuvati jedino striktna primjena Daytona

BiH je visoko decentralizirana zemlja, zajednica koju jedino može sačuvati striktna primjena modela utvrđenog u Daytonu, ali Bošnjaci svojim činjenjem dovode Srbe, ali i Hrvate, u poziciju u kojoj više ne vide budućnost u BiH. Јedino taj sporazum može sačuvati jedinstvenu BiH, a Bošnjaci to ne mogu, odnosno ne žele prihvatiti. Nerazumijevanje, stalne tenzije i sukobljavanja, političko i ekonomsko mrcvarenje vode BiH u dugi perid stagnacije ka neminovnom raspadu a razlog tome je što bošnjačka politička elita u Sarajevu ne razumije niti prihvaća model državne zajednice utvrđen Daytonskim mirovnim sporazumom.

Bošnjačka politička elita svako pitanje iz Banja Luke tretira po načelu ‘biti ili ne biti’ za opstanak države.

Odgovor iz Sarajeva na ključne teme koje potencijarju Srbi je rigidan, radikalan, nefleksibilan a to, ne dođe li do bitnog preokreta, vodi ka raspadu zemlje, samo je pitanje ide li to brzo ili će duže trajati, sporije, ali ka istom ishodu. Sarajevo stvara lakrdiju od države te se ono što visoki predstavnik nije uspio nametnuti sada radi posredstvom Ustavnog suda BiH. Oni mijenjaju Daytonski sporazum, mijenjaju zakone, što uopće nije njihova nadležnost. Ako politička elita Bošnjaka ne shvati da taj model vodi izravno u destrukciju zemlje, ako se ne vrate izvornom mirovnom sporazumu, gdje Bošnjaci, Srbi i Hrvati imaju isti udio u zemlji, mi nećemo imati šanse riješiti probleme koji vode raspadu BiH.

Oni smatraju da je sve što RS radi, stvaljajući u tu ulogu i Hrvate i HDZ, rušenje BiH.

Ne shvaćaju da to apsolutno nije cilj Banja Luke, već je cilj obrana dobivenog u Daytonskom sporazumu, a s Hrvatima u Washingtonskom sporazumu, kaže šef Predstavništva RS-a u Washingtonu Obrad Kesić.