Published On: Sun, Sep 20th, 2015

KERRY: SAD će primiti još 15.000 izbjeglica u 2016.


BERLIN – SAD će primiti još 15.000 izbjeglica iz cijelog svijeta naredne godine, čime će njihov broj povećati na 85.000, kao i na 100.000 u 2017, izjavio je danas američki državni tajnik John Kerry nakon razgovora sa šefom njemačke diplomacije Frankom-Walterom Steinmeierom u Berlinu.

Kerry nije rekao koliko će izbjeglica biti iz Sirije, ali je ponovio spremnost SAD da pomognu.
“U konzultaciji s Kongresom, nastavit ćemo istražujemo načine da povećamo ove cifre, istovremeno održavajuću čvrstu sigurnost”, istaknuo je Kerry, prenio je Reuters.
Najava Kerija dolazi pred izvanredni summit čelnika Europske unije 23. rujna na kome će biti riječi o načinima za rješavanje valova izbjeglica koji je preplavio regiji.
Slične strahovanjima razgovara se u Europi, kao iu SAD, gdje broj izbjeglica kojima je dopušten ulazak bilježi pad nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001.
Neki republikanci upozoravaju da američka administracija dopušta ulazak potencijalnih terorista.
Grupe za ljudska prava kritiziraju, s druge strane, planove administracije za prijem 10.000 izbjueglica iz Sirije, koje je najavio predsjednik SAD Barak Obama, uzimajući u obzir veličinu američkog gospodarstva i stanovništva, smatrajući da treba biti primljeno 10 puta više od tog broja.