Published On: Ned, ruj 4th, 2016

KERRY: Riješeno puno pitanja s Rusijom o Siriji, ostalo još nekoliko teških

Državni tajnik SAD-a John Kerry izjavio je danas da su riješena mnoga tehnička pitanja u vezi s dogovorom SAD-a i Rusije o Siriji, ali da i dalje ostaje nekoliko teških pitanja.
“SAD su pristale da se sastanu s ruskom stranom još jednom sutra kako bi premostili razlike oko nekoliko preostalih pitanja”, rekao je Kerry novinarima na marginama dvodnevnog summita G20 koji je danas počeo u istočnom kineskom gradu Hangzhou.
Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio danas da su Rusija i SAD blizu postizanja dogovora u Siriji.
“Blizu smo dogovora… Ali umijeće diplomacije zahtijeva vrijeme za primjenu. Ne mogu da vam kazati kada će sporazum biti postignut i objavljen. Mislim da nema razloga za očekivanje da će pregovori propasti”, kazao je Rjabkov novinarima.
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je ranije danas da SAD i Rusija rade na finalizaciji primirja u Siriji koje bi omogućilo veće isporuke humanitarne pomoći toj ratom razorenoj zemlji.
Neimenovani visoki dužnosnik američkog State Departmenta rekao je, na marginama summita G20, da bi dogovor mogao bti objavljen već danas.
“Još nismo postigli dogovor”, rekao je Obama novinarima nakon sastanka s premijerkom Velike Brutanije Theresom May, ukazavši na to da prethodna primirja nisu dugo trajala.
Britanska agencija navodi da su se vojni dužnosnici iz SAD i Rusije, koje se nalaze na suprotnim stranama u sirijskom ratu koji traje pet godina, tjednima sastajali kako bi utvrdili uvjete dogovora.
U građanskom ratu u Siriji je ubijeno više od 250.000 i raseljeno 11 milijuna ljudi, izazvavši izbjegličku krizu na Bliskom Istoku i u Europi i doprinijevši usponu ekstremnih islamističkih organizacija.
Bijela kuća je priopćila da će Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno imati prilike za neformalni razgovor na marginama summita G20 u Kini./Fena

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x