Published On: Sat, Nov 9th, 2013

KEBO: Živimo li u državi u kojoj Izetbegović utječe na pravosuđe?

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, “kao neko tko je odgovoran i ne ubire političke bodove”, niti za to ima razloga, činom predaje dokumenata nije spomenuo nijedno ime, pa time ni ime Bakira Izetbegovića, niti političke stranke, niti mu je uopće Izetbegović predmet ni osobnog ni političkog zanimanja.

Kaže se to u priopćenju Ureda potpredsjednika FBiH u svezi izjava koje je dao član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kao reakciju na predaju dokumenata vezanih za politička ubojstva koje je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo predao ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću.

„Stoga sam iznenađen nervoznom, brzom i neargumentiranom reakcijom zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u kojoj se, ne znam čime izazvan, našao u tome i sam sebi pripisao da je upravo on taj koji se nalazi u predanoj dokumentaciji. Čime je izazvan na takvo prepoznavanje sebe ne znam niti me zanima Ono što me je izenandilo od političara koji upravo sada sve snage upire da izgradi svoju političku karijeru i ovlada strankom SDA je izjava koju je dao za BHRT u pogledu tužilaštva i takve izjave samo štete respektabilnoj stranci SDA, a kojoj je on, svojim izjavom, daje negativan atribut“, navodi se u Kebinom priopćenju.

„Naime, izjavom da će doći do dokumenta, ili citiram: “Dakle, vidjet ću što je u tom materijalu i ako se neko slučajno usudio da to nanovo prema meni usmjerava dobiti će tužbu pa neka objašnjava sucima”, gospodin Izebegović neizravno prijeti kako može utjecati na neovisan rad tužiteljstva i dobiti na uvid dokumentaciju iako to nije njegova nadležnost i to je kazneno djelo. Znači li to onda kako živimo u državi u kojoj Bakir Izetbegogović, upozorava da ima moć utjecaja na sud, tužiteljstvo, institucije i sve protiv čega se bore moderna europska demokratska društva“, istaknuo je Kebo.

Fena / Dnevnik.ba