Published On: Sub, stu 2nd, 2013

Kebo želi smijeniti Lijanovića, Bahilja, Mikulića, Kaplana, Čambera i Krajinu

SARAJEVO – Prvo je u Bihaću prošlog tjedna najavio, a onda je prije tri dana u Tuzli potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo  potvrdio da podnosi službenu inicijativu za rekonstrukciju Vlade Federacije.

Ako ne bude usvojena, kako je kazao, spreman je podnijeti ostavku “i zajedno s civilnim društvom demokratski  se boriti za promjene”.

Što stoji iza  Kebinog zahtjeva za kadrovskim promjenama u Vladi kombiniranog s mogućim podnošenjem ostavke na funkciju potpredsjednika Federacije?

Šizofrena situacija

Prije devet mjeseci Kebo je napustio SDA  i od tada, po njegovom objašnjenju, zajedno sa svojim uredom djeluje izvanstranački. Iako je najavljivao, nikada nije detaljno objasnio javnosti zbog čega je sam sebe izbrisao iz članstva SDA čiji je bio jedan od osnivača i kao kadar  te stranke dobivao visoke državne i entitetske funkcije. Od trenutka kada je priopćio da više nije član SDA, u političkim krugovima  se pletu  priče da se priklonio SDP-u i još više SBB-u.

Inicijativom o rekonstrukciji Vlade FBiH Kebo je iskočio u središte pozornosti i tema unutarstranačkih razgovora s nastojanjem da se razotkrije suština i pozadina njegove namjere. Slijedom svog ogromnog višedesetljetnog političkog iskustva i nesporne političke vještine, on još ne otkriva karte.

– Odluku sam donio na osnovi više čimbenika, prvenstveno na osnovi izvješća nevladinih organizacija i određenih političkih subjekata – prilično zagonetno kaže Kebo uz teške optužbe na račun kompletne Vlade Federacije:

–  Vlada ne radi u korist naroda i građana što je njezina obveza!

On najavljuje razgovore s političkim strankama koje imaju većinu u Parlamentu FBiH naglašavajući da ‘konačan dogovor mora biti postignut konsenzusom’.

– Prošle su tri godine, a politička i ekonomska situacija je katastrofalna, vlada jedna šizofrena situacija. Ne mogu dopustiti da se takvo stanje nastavi  jer je razdoblje do izbora sasvim dovoljno da se naprave učinkovite promjene i krene k boljitku –  izjavio je Kebo u Tuzli.

Ni federalni premijer Nermin Nikšić  ni ministri nisu reagirali na ovu inicijativu tako da ona “prolazi u tišini”,  što bi moglo biti  itekako znakovito. Naši izvori iz Vlade jučer su nam kazali da se Kebin zahtjev  može  tumačiti  tek kao jedan u nizu dosadašnjih bezuspješnih pokušaja da premijer i ministri budu smijenjeni i da je i samom Kebi jasno da od toga neće biti ništa, pred ostalog i zato što iza njega, makar službeno, više ne stoji infrastruktura i snaga nijedne političke stranke. Oni dodaju da se iz šutnje same Vlade eventualno mogu izvući zaključci  o Kebinom planu koji uključuje i ostavku “tim prije što se od veljače ove godine radi o dužnosniku koji nestranački djeluje”.

Isti izvori dopuštaju i mogućnost da Kebo politički  vrlo vješto priprema teren za svoje povlačenje iz svega što će se događati do listopada iduće godine, u vrijeme predizborne kampanje. Kako  se očekuje, pomalo i najavljuje, kampanja će biti najprljavija do sada,  neće se birati sredstva za diskvalifikaciju protivnika, prije svega na personalnoj ravni.

Znakovita  šutnja

Na inicijativu Mirsada Kebe jučer su javno reagirali Ismet Osmanović i Jasenko Selimović, predsjednici klubova zastupnika SDA i SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Osmanović smatra da Kebo neće ništa napraviti i zato što je potrebna jasno definirana parlamentarna većina koje sada nema i da je on ovim samo htio skrenuti pozornost medija na sebe. Selimović kaže da je Vlada, što se tiče SDP-a, razriješena i čeka se stav Ustavnog suda FBiH.

Kebo ne želi otkriti koga bi od sadašnjih članova Vlade smijenio i koga bi novog instalirao na ministarske funkcije s obrazloženjem da je za to rano i da prvo treba obaviti razgovore sa šefovima stranaka koje čine parlamentarnu većinu.

S druge strane, u političkim kuloarima se posljednjih dana priča da su na njegovom popisu za smjenjivanje Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer i ministar poljoprivrede,  Milorad Bahilj ministar trgovine, obojica  iz Narodne stranke Radom za boljitak, zatim ministar pravosuđa Zoran Mikulić iz SDP-a, ministar  za rad i socijalnu politiku Vjekoslav Čamber iz  SPP-a, ministar kulture i sporta Salmir Kaplan iz SDA  i ministar financija Ante Krajina.

Inicijativa  potpredsjednika Federacije svakako je i legalna i legitimna, ali da bi dobila zeleno svjetlo, mora proći kroz ‘ustavno sito’. Prema Ustavu FBiH, predsjednik Federacije smjenjuje ministre na prijedlog premijera. Premijer  Nikšić  nije dobio nikakav Kebin zahtjev. Ako nekad i stigne, čeka ga ‘političko  sito’.  Šefovi HDZ-a i SBB-a  Dragan Čović i Fahrudin Radončić, koji su još formalno u koaliciji  sa SDP-om, još ranije su priopćili da njihove stranke  više nisu zainteresirane  za ulazak u Vladu. Kebi je to svakako poznato, a nemoguće je da, s obzirom da je dobro informiran i o onome što se “ne vidi i ne čuje“,  do njega nije došla i  priča da su se Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić, predsjednici SDP-a i SDA, usuglasili  da će Vlada Nermina Nikšića u nepromijenjenom sastavu raditi do kraja mandata.  Navodno je to bilo tijekom nedavnog Lagumdžijinog posjeta Tihiću u sarajevskoj bolnici, nekoliko dana prije nego što je predsjednik SDA otišao na operaciju u Njemačku.

 

otvoreno.ba