Published On: Pet, sij 25th, 2013

Kebo: Nisu se stekli uvjeti za rekonstrukciju Vlade FBiH

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo kazao je danas da se nisu stekli uvjeti za rekonstrukciju Vlade FBiH.
Kako je rečeno  iz njegovog ureda, Kebo je to rekao prilikom susreta s delagacijom ministara Vlade Federacije BiH na čelu s ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Adilom Osmanovićem i delegacijom Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na čelu s predsjednikom Kluba Amirom Zukićem.
Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH i problemima koji se kontinuirano kreiraju i pojavljuju, a Kebo je naglasio da se Federacija nalazi u ‘pat poziciji’ te je potvrdio da ovo nije samo ustavna nego i politička kriza koja prijeti daljoj unutrašnjoj destabilizaciji odnosa i funkcioniranju institucija vlasti.
– Sve strane moraju pronaći kompromisna rješenja u interesu naroda i građana Federacije BiH – dodao je Kebo.
Govoreći o rekonstrukciji Vlade FBiH potpredsjednik Kebo je ocijenio da je za izglasavanje takve odluke potreban konačan politički dogovor, koji u mora sadržavati jasne i nedvosmislene poruke građanima da će opće stanje biti bolje.
– Niko nema pravo otvarati procese kojim će se dovesti u pitanje funkcioniranje vlasti, a pogotovo paralizirati rad institucija Federacije BiH, što bi nanijelo veliku štetu njenim narodima i građanima – rekao je potpredsjednik Kebo.
Cijeneći da samo argumentiran, kompromisan i konačan dogovor političkih aktera u Federaciji BiH rješava nastalu situaciju, potpredsjednik Kebo je naglasio da se nisu stekli uvjeti za davanje njegove saglasnosti u eventualnom postupku imenovanja novih članova Vlade Federacije BiH.
Potpredsjednik Kebo je istakao da je potpuno svjestan svoje odgovornosti prema Parlamentu FBiH, ali i delegatima Kluba bošnjaka koji su ga, u skladu sa Ustavom predložili na ovu funkciju.
Na kraju je izrazio nadu da će, za dobrobit svih naroda i građana Federacije i BiH u cjelini doći do dogovora kojim će se prevazići aktuelna situacija političke krize i sveukupnog društveno-političkog zastoja, rečeno je u saopćenju Službe za odnose s javnošću Kabineta potpredsjednika Federacije BiH.