Published On: Pet, ruj 26th, 2014

Kebo: Ni Hrvati nisu hrvatsko pitanje shvatili ozbiljno

”Imamo zakonodavnu i izvršnu vlast koje su djelovale kao dva neovisna i izolirana tijela. Istodobno, Vlada FBiH, kao dio izvršne vlasti, najčešće se oglušivala na odgovornost koju ima pred nama, rukovodstvu FBiH i od institucije napravila kavanu u kojoj se kombinacije osoba koje sjede zajedno za stolom prave u ovisnosti tko s kim, trenutačno, ima zajednički osobni ili, rekao bih, polustranački interes koji se kosi s Ustavom i zakonima”, kazao je u intervjuu za Večernji list još uvijek aktualni dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, jedan je od deset kandidata za bošnjačkog člana državnog Predsjedništva.

Kebo, rekavši kako je on tražio smjene nekih dužnosnika koji su sada u pritvoru, je dodao kako su se parlamentarne većine mijenjale brže nego slike na televiziji i tu ne bi bilo ništa sporno, odnosno to je demokratski.

No, kazao je Kebo, ako te parlamentarne većine ne ispunjavaju minimum kvote usvajanja potrebnih zakona, ili ako neke obaraju pa usvajaju ako su po osobnim mjerama, onda je to nešto drugo.

”Osim svega toga, većinom mandata parlamentarna većina nije odgovarala sastavu Vlade i imamo to što imamo. Ja i moje kolege, bez pretjerivanja, uradili smo više nego svi naši prethodnici u okviru naših ustavnih nadležnosti. I pored opstrukcija, uspjeli smo, najviše zahvaljujući meni, imenovati suce Ustavnog suda FBiH i imali smo, generalno, konsenzus oko većine naših odgovornosti. Preostale suce i Povjerenstvo za vrijednosne papire nismo imenovali zbog instrukcija koje dolaze iz stranačkih i ostalih središta i koje mene osobno nisu nikada niti će spriječiti da ispunim svoju odgovornost. Tako da, što se mene tiče, i ovaj posao može do kraja mandata bez problema biti završen. Tko je najviše griješio? Svi smo griješili. Najviše je griješio ‘onaj’ koji to radi desetljećima u pokušaju pravljenja privatne države”, kazao je Kebo.

Na upit Večernjaka kako Hrvati strahuju od izbornog inženjeringa i nakon ovih izbora i smatra li takve strahove opravdanima, Kebo je naveo kako producenti izbornog inženjeringa mogu biti samo oni koji nisu za ovu državu i njezinu stabilnost.

”Mi moramo biti svjesni da bez ravnopravnosti Hrvata ne možemo imati stabilnu državu, što se odnosi i na ravnopravnost ostalih konstitutivnih naroda i ostalih. Proteklih godina imali smo situaciju da dužnosnici iz reda hrvatskog naroda izabrani izravno ili neizravno nisu ‘hrvatsko pitanje’ shvatili ozbiljno ili nisu htjeli i tu obvezu su transferirali u ‘osobno ili stranačko pitanje’ i dalje koriste atribut ‘hrvatski’ za dalju političku karijeru. To nije dobro i mislim da ovu sliku nećemo imati nakon izbora. Uvjeren sam da ćemo u vlasti imati druge ljude spremne na dijalog, kompromis i percepciju naših različitosti kao bogatstvo. Ljude koji će poštovati zakon i Ustav, biti izabrani demokratski i pošteno, a ne inženjeringom, korupcijom, kriminalom. Ako u ovoj zgradi budu sjedili takvi ljudi, vjerujem da će jednako štititi interese svih naroda i građana i da će problem Hrvata, kao konstitutivnog naroda ove države, biti riješen jer to rješenje je faktor stabilnosti države i njenog suvereniteta”, kazao je Kebo i intervjuu za Večernji list.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare