Published On: Tue, Dec 23rd, 2014

KEBO KATEGORIČAN: Mahmuljin i Džaferović , istaknuti kadrovi SDA , bili su na mjestu gdje su mudžahedini odrubili glavu srpskom civilu

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo dostavio je Tužiteljstvu BiH prijavu zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanje ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća, općina Zavidovići, protiv tadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi sigurnosti Zenica Šefika Džaferovića, priopćeno je iz ureda potpredsjednika FBiH.

U priopćenju se navodi da je Kebo odlučio da javnosti prezentira dio dokumentacije koju je uputio Tužiteljstvu BiH da bi se izbjegle “spekulacije i nagađanja javnosti o imenima odgovornih u slučaju ‘Vozuća”.

Kebo je 16. prosinca uputio dio dokumentacije glavnom tužitelju BiH Goranu Salihoviću zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom u mjestu Vozuća, a u dokaznom materijalu su, pored ostalog, slike lokacije sjedišta iranske obavještajne službe u Zenici, koju su u razdoblju od 1993. do 1995. godine posjećivali visoki dužnosnici.

“Obavljajući dužnost potpredsjednika FBiH stekao sam povjerenje jednog broja građana koji su mi ostavili svoja saznanja, informacije i dio dokumentacije s kojim su raspolagali, a koja se odnosi na sumnju da su Mahmuljin i Džaferović 18. travnja 1994. godine prilikom posjete Vozući dobili informaciju i bili udaljeni 10 metara od mjesta gdje su pripadnici odreda “El Mudžahid” likvidirali, odnosno odsjekli glavu civilu, pripadniku srpske nacionalnosti”, navodi se u Kebinoj prijavi dostavljenoj Salihoviću.

U prilogu dokumentacije nema ostalih svjedoka da bi se izbjegli eventualni pritisci i mjere na njih i članove njihovih obitelji, ističe se u priopćenju.

Kebo je Tužiteljstvu BiH dostavio i dio dokaza o lokaciji punkta Iranske obavještajne službe, koji su posjećivali /potpredsjednik SDA/ Bakir Izetbegović, Džaferović i drugi.

Prema službenoj zabilješci, Bakir Izetbegović boravio je u kući u blizini Zenice u kojoj je bio smješten punkt Iranske obavještajne službe, o čemu postoji i dokumentirana izjava svjedoka njegove posjete, kao i fotografije objekta.