Published On: Sun, Jan 18th, 2015

Kebo: Imam dokaze da je Izetbegović doveo mudžahedine u BiH

Potpredsjednik Federacije BiH FBiH Mirsad Kebo najavio je da će uskoro iznijeti dokaze da je nekadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović doveo mudžahedine u BiH.

Kebo, koji je dosad iznio niz dokaza koji povezuju mnoge bošnjačke političare sa ratnim zločinima, rekao je da već neko vrijeme trpi razne vrste pritisaka u Sarajevu, kao i da je dobivao dosta prijetnji, uglavnom pisanih i preko posrednika, i to od onih koji su obuhvaćeni dokaznim materijalom koji je predao Tužilaštvu BiH.

On je za “Pres Republika Srpska” istakao da je to dokaz da je “otvorio stvari koje su jedna od najvećih afera” poslije Daytonskog sporazuma u BiH, prenosi Srna.

“Potpuno odgovorno kažem da je instalirana politička, vjerska, teroristička i medijska mafija koja ne bira sredstva da se obračuna sa protivnicima, iako dugo nisam vjerovao da je to tako”, naglasio je Kebo.

On je napomenuo da je do sada iznio mnogo ozbiljnih dokaza, da šest tisuća dokumenata “nije malo”, od kojih mnogi nose oznaku originalnosti, jer su došli iz Haaškog tribunala, a dobio ih je od povjerljivih izvora.

Upitan da li misli da bi i njega Tužiteljstvo BiH moglo optužiti za odgovornost za prikrivanje dokaza, Kebo je rekao da se nada da je to nemoguće, ali da će sigurno biti političkih pritisaka i da, ako se to dogodi, postoji Međunarodni sud pravde.

On je istakao da će, ukoliko odgovorne osobe ne budu procesuirane, slati pisma u UN, američki Kongres, da će ići u Bruxelles pred EU, ali i osobnom prijatelju japanskom caru da bi se demontiralo “tajkunsko-političko jezgro koje je pustilo svoje pipke svugdje, pa tako i u pravosuđu”.